Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kohtaa sunnuntaiaamuna Pekingin olympialaisten loppuottelussa Venäjän olympiakomitean.

Ottelussa panokset ovat valtavat: Leijonat ei ole voittanut vielä koskaan olympikultaa, kun taas Venäjän olympiakomitea juhli mestaruutta edellisissä talviolympialaisissa.

Televisiointi / radio

Suomen ja Venäjän olympiakomitean välistä kamppailua pystyy seuraamaan suorana lähetyksenä televisiosta TV5-kanavalta sekä maksullisesta discovery+-suoratoistopalvelusta sunnuntaina 20. helmikuuta kello 06.10 alkaen. Leijonien ottelun selostaa Oskari Saari.

Huomaathan, että TV5-kanava näkyy olympialaisten ajan myös antenniverkon kautta kanavapaikalla 27. Tämä saattaa vaatia televisioon tehtävän kanavahaun.

Mikäli et pääse television äärelle, niin Suomen ottelua voi seurata selostettuna myös Yle Puheen ja ruotsinkielisen Yle X3M:n kautta. Yle ei televisioi peliä, koska oikeudet ovat Discoverylla.

Poissaolot

Suomen ja Venäjän olympiakomitean joukkueissa on hyvä terveystilanne. Tiettävästi yksikään pelaaja ei ole tällä hetkellä loukkaantuneena tai sairaana.

Suomelta viime otteluissa sivussa ovat olleet Niko Ojamäki, Toni Rajala ja Frans Tuohimaa. Todennäköisesti kolmikko seuraa myös finaalia katsomon puolelta.

Arvioidut kentälliset

Päävalmentaja Jukka Jalonen tuskin tekee suurempia muutoksia kokoonpanoon, joka on kukistanut pudotuspeleissä Sveitsin ja Slovakian.

Suomi:
60 Markus Granlund – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula – 81 Iiro Pakarinen
15 Miro Aaltonen – 28 Joonas Nättinen – 71 Leo Komarov
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila

4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen
40 Petteri Lindbohm – 42 Sami Vatanen
3 Niklas Friman – 13 Valtteri Kemiläinen
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

29 Harri Säteri (45 Jussi Olkinuora)

Tältä Venäjän olympiakomitean kentälliset näyttivät välierissä Ruotsia vastaan.

ROC:
96 Kirill Semjonov – 87 Vadim Shipatshjov – 76 Andrei Tshibisov
81 Arseni Gritsjuk – 55 Vladimir Tkatshjov – 97 Nikita Gusev
10 Dmitri Voronkov – 15 Pavel Karnauhov – 58 Anton Slepyshev
25 Mihail Grigorenko – 11 Sergei Andronov – 16 Sergei Plotnikov

57 Aleksandr Nikishin – 89 Nikita Nesterov
44 Jegor Jakovlev – 4 Aleksandr Jelesin
7 Sergei Telegin – 27 Vjatsheslav Voinov
43 Damir Sharipzjanov

28 Ivan Fedotov (82 Timur Biljalov)

Parhaat pistemiehet

Suomi:
Sakari Manninen, 5 ottelua, 4+3=7
Teemu Hartikainen, 5 ottelua, 2+5=7
Miro Aaltonen, 5 ottelua, 3+1=4
Harri Pesonen, 5 ottelua, 3+1=4

ROC:
Nikita Gusev, 5 ottelua, 0+5=5
Nikita Nesterov 5 ottelua, 2+1=3
Kirill Semjonov, 5 ottelua, 2+1=3
Anton Slepyshev, 5 ottelua, 2+1=3

Ykkösmaalivahtien tilastot

Harri Säteri, 4 ottelua, 96,52%, GAA 1,00, 1 nollapeli
Ivan Fedotov, 5 ottelua, 94,41%, GAA 1,53, 2 nollapeliä

Kuntopuntari

Loppuottelussa kohtaavat kaksi turnauksen kuuminta maata. Venäjän olympiakomitea on ollut olympialaisten aikana hieman ailahtelevaisempi ja tehottomampi Suomeen verrattuna. Samalla kuitenkin kummallekin joukkueelle on tehty varsin vähän maaleja.

Suomi: 5 ottelua, 5 voittoa, maaliero 20-7
ROC: 5 ottelua, 4 voittoa, maaliero 13-8

Valmentajien kommentit

Jalosen mukaan Suomen lähtökohdat finaaliin ovat loistavat. Joukkueessa on tällä hetkellä hyvä henki päällä. Vahvalla esityksellä Leijonilla on kaikki saumat olympiakultaan.

– Meillä on ollut hyvä tunnetaso. Olemme voittaneet täällä kaikki ottelumme, eikä se ole sattumaa.

– Vielä kerran pyrimme puristamaan otteluun oikeanlaisen tunnetilan. Ripaus rentoutta, sitä me vähän kaivataan, mutta uskon, että se löytyy sieltä, Jalonen kommentoi Suomen Jääkiekkoliiton mukaan.

Näin käy

Olympialaisten loppuottelussa kohtaavat odotetusti turnauksen suurimmat ennakkosuosikit. Paperilla Suomen ja Venäjän olympiakomitean joukkueet ovat melko tasavahvoja, mutta kaukalossa Leijonat ollut tähän mennessä vakuuttavampi.

Ennakkoon finaalista on helppo povata todella tasaväkistä kamppailua, joka ratkeaa hyvin todennäköisesti erikoistilannepelaamiseen. Ylivoimalla Suomi on ollut vastustajaansa parempi, kun taas alivoimalla molemmat maat ovat päästäneet tässä turnauksessa viisi maalia omiinsa.

Vastakkain ovat olympialaisten kaksi parhaiten puolustavaa joukkuetta. Molemmilla on myös erinomaiset maalivahdit. Leijonat on Venäjän olympiakomiteaa yhtenäisempi joukkue ja tehokkaampi maalipaikoissaan. Suomi voittaa ottelun 2-1.

Mikäli haluat tutustua tarkemmin olympialaisten tuloksiin, pistepörssiin ja otteluohjelmaan, niin se onnistuu kätevästi täällä.