Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kohtaa perjantaiaamuna Pekingin olympialaisisten välierissä Slovakian.

Ottelun lähtökohdat ovat kutkuttavat, sillä tarjolla on paikka olympialaisten finaalissa. Leijonat on kohdannut tässä turnauksessa jo kertaalleen Slovakian. Alkulohkossa Suomi oli vahvempi maalein 6-2.

Televisiointi / radio

Suomen ja Slovakian välistä ottelua pystyy seuraamaan suorana lähetyksenä televisiosta TV5-kanavalta sekä maksullisesta discovery+-suoratoistopalvelusta perjantaina kello 06.10 alkaen. Leijonien ottelun selostaa Oskari Saari.

Huomaathan, että TV5-kanava näkyy olympialaisten ajan myös antenniverkon kautta kanavapaikalla 27. Tämä saattaa vaatia televisioon tehtävän kanavahaun.

Mikäli et pääse television äärelle, niin Suomen kamppailua voi seurata selostettuna myös Yle Puheen ja ruotsinkielisen Yle X3M:n kautta. Huomaathan, että Yle ei televisioi otteluita, koska oikeudet ovat Discoverylla.

Poissaolot

Suomen ja Slovakian joukkueissa on hyvä terveystilanne. Tiettävästi yksikään pelaaja ei ole tällä hetkellä loukkaantuneena tai sairaana.

KHL:n maalipörssiä johtava Niko Ojamäki ei ole mahtunut viime otteluissa Leijonien pelaavaan kokoonpanoon. Saman kohtalon on kokenut myös Toni Rajala. Hyökkääjien lisäksi myös Frans Tuohimaa on katsomossa, sillä hän toimii joukkueen kolmosmaalivahtina.

Kentälliset

Päävalmentaja Jukka Jalonen ei tee kokoonpanoon ainuttakaan muutosta voittoisan Sveitsi-puolivälierän jälkeen.

1:
60 Markus Granlund – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula – 81 Iiro Pakarinen
40 Petteri Lindbohm – 42 Sami Vatanen

3:
15 Miro Aaltonen – 28 Joonas Nättinen – 71 Leo Komarov
3 Niklas Friman – 13 Valtteri Kemiläinen

4:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

Maalilla:
Harri Säteri (Jussi Olkinuora)

Parhaat pistemiehet

Suomi:
Sakari Manninen, 4 ottelua, 3+3=6
Teemu Hartikainen, 4 ottelua, 2+4=6
Miro Aaltonen, 4 ottelua, 3+1=4

Slovakia:
Juraj Slafkovsky, 5 ottelua, 5+0=5
Marek Hrivik, 5 ottelua, 2+2=4
Peter Ceresnak, 5 ottelua, 0+4=4

Kuntopuntari

Suomi on marssinut turnauksessa voitosta voittoon. Otteet ovat olleet sellaisia, että Leijonat on tällä hetkellä olympialaisten suurin voittajasuosikki. Slovakia on puolestaan parantanut peliään turnauksen aikana, sillä kahden tappion jälkeen joukkue on ottanut kolme voittoa putkeen. Puolivälierissä Slovakia kukisti yllättäen Yhdysvallat rankkareilla maalein 3-2.

Suomi: 4 ottelua, 4 voittoa, maaliero 18-7
Slovakia: 5 ottelua, 3 voitto, maaliero 15-14

Valmentajien kommentit

Jalonen uskoo, että tiedossa on aivan erilainen kamppailu on alkulohkossa. Molemmat joukkueet ovat kehittyneet ja nyt panokset ovat valtavat.

– Tiukka peli tiedossa. Slovakia on parantanut koko ajan. Se oli jo meitä vastaan hyvä, vaikka numerot olivat isot meille. Olimme siinä ottelussa tosi tehokkaita, nyt samanlaista tulitusta ei voi odottaa.

– Varmasti pysymme vielä parantamaan peliämme, mutta niin pystyvät hekin. Slovakia on isolla sydämellä pelaava joukkue, hyvä kamppailemaan. Heillä on tosi hyvä flow päällä, joten meidän pitää saada parasta irti, Jalonen kommentoi Suomen Jääkiekkoliiton mukaan.

Näin käy

Tällä kertaa murskavoitto olisi yllätys. Lähtökohtaisesti Slovakia on paras mahdollinen vastustaja tässä vaiheessa turnausta, mutta ottelusta ei todellakaan ole luvassa helppoa. Fyysisesti pelaavalla Slovakialla turnaus on ollut jo tähän mennessä nappisuoritus, kun taas Suomen tasoisen joukkueen on edettävä vähintään finaaliin, joten paineet ovat suuremmin Leijonien leirissä.

Jalosen ryhmä on ollut useasti aiemminkin yhtä tiukassa paikassa. Kokenut joukkue ei päästä omiinsa helpolla yhtäkään osumaa ja hyökkäyspäässä Suomi ollut tässä turnauksessa tehokas. Voitto irtoaa maalein 3-1.

Mikäli haluat tutustua tarkemmin olympialaisten tuloksiin ja otteluohjelmaan, niin se onnistuu kätevästi täällä.