Elämme talviurheilun juhla-aikaa, olympialaiset starttaavat tällä viikolla ja Suomen leijonat ovat matkustaneet Pekingiin. Suomen maajoukkueen virallinen Twitter-tili on jakanut tammikuun 1. päivän jälkeen 15 twiittiä.

Pelaajat julkaistiin tylsässä lähetyksessä, jossa Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen nimesi joukkueeseen valitsemat varamaalivahdit Noora Rätyä huonommiksi.

Naisten maajoukkueen entisiä sekä nykyisiä pelaajia ihmettelee ääneen, että miksi Räty ei ole mukana joukkueessa. Jääkiekkokansa on täysin pöyristynyt siitä, että kolmet olympialaiset pelannut ja Suomen historialliseen MM-hopeaan torjunut maailman toiseksi paras maalivahti ei mahdu kisakoneeseen. Tilanne, jossa pelaaja käyttää 20 000 euroa omaa rahaa puolikkaan kauden aikana pelaten ilmaiseksi valmistautuakseen olympialaisiin, vain jäädäkseen ilman kutsua on täysin absurdi.

Näkökulma jatkuu Instagram-päivityksen alla.

Leijonat TV, jonka piti tuoda lisää jääkiekkoa lähemmäs kuluttajia ja samalla nostaa naisten jääkiekkoa enemmän esille on siinä pisteessä, että pelaajat suosittelevat olemaan maksamatta toimimattomasta palvelusta. Häly naisten maajoukkueen ympärillä on varsin hämmentävä, eikä päävalmentaja Mustosen selitykset median edessä tilannetta ainakaan paranna. Yksittäiset pienet purot ovat alkaneet valumaan samaan suuntaan muodostaen raivolla alaspäin kuohuvan kosken.

Naisten jääkiekko on ollut pitkään puheenaiheena, ja parin vuoden takaiset kotikisat antoivat lajille huiman nosteen. Historiallinen hopea kotikentällä oli uskomaton suoritus, vaikka enemmänkin oli tarjolla, mutta ensimmäistä kertaa naisten jääkiekko oli Suomessa kiekkokansan keskuudessa tulikuuma puheenaihe. Jääkiekkoliitto ei kuitenkaan onnistunut millään tavalla hyödyntämään tuota kuumaa aaltoa, vaan kaivoi kuoppaansa syvemmäksi.

Suomen Jääkiekkoliiton ja Liigan ilme on täysi vitsi

Jos olet eri mieltä, käy katsomassa mitä Suomen jalkapallomaajoukkueen viralliset tilit tarjoavat sosiaalisessa mediassa, ja katso sitten mitä Suomen jääkiekkomaajoukkueen tilit tarjoavat. Nyt, tee sama Veikkausliigan ja Liigan tilien kanssa. Ero on aivan järkyttävän suuri. Suomen Jääkiekkoliiton YouTube-kanavalla ei osata vuonna 2022 käyttää thumbnaileja ja Liigalla ei YouTubessa tiliä ole edes olemassa.

Materiaalia, josta tehdä ja tuottaa tavaraa luulisi olevan, kun sarjassa pelaa 15 joukkuetta jotka pelaavat 60 ottelua runkosarjaa, mutta kun ei niin ei. Jos haluaa lisää katsojia, seuraajia ja kuluttajia lajille sekä sarjalle, on mentävä sinne, missä ne uudet kuluttajat ovat. Nuoret varsinkin kuluttavat kaiken materiaalin sosiaalisen median kautta, ja jos tekemisen taso on vuodelta 2005, niin on turha odottaa minkäänlaisia tuloksia.

Liigan (ja Jääkiekkoliiton) on pakko budjetoida ja palkata ammattilaiset hoitamaan näin tärkeät asiat kuntoon. Mutta Suomen Jääkiekkoliitto sekä Liigan johto vaikuttaisi elävän pilvilinnassa, jossa ”suomalaiset ovat kiekkokansaa” -slogan kantaa läpi tulen ja jään. Tässä pala totuutta: ei kanna.

Teemu Maarela
Twitter: @Aspartaam1