Jokerien ja valkovenäläisen Dinamo Minskin pelissä kuohui keskiviikkona urakalla. Ennen matsia helsinkiläisten kotihallin ämyreistä kajahti Valko-Venäjän kansallishymin sijaan pienen saarivaltio Palaun kansallislaulu.

Kohutapauksen jälkeen on spekuloitu sitä, että kyseessä saattoi olla vahinko. Valko-Venäjän hymnin nimi on ”My, belarusy” ja Palaun ”Belau rekid”. Sen neljä ensimmäistä kirjainta ovat samat kuin Valko-Venäjän englanninkielisessä nimessä ”Belarus”. Kansallislaulujen nimissä on muutenkin samoja kirjaimia jonkin verran.

Jokerit selvitti asiaa aatonaattona nettisivuillaan DJ Amanda Harkimon päästessä ääneen. Hän tajusi vasta kuuluttajan pyytäessä yleisöä nousemaan ylös sen, että Jokerit pelaa valkovenäläistä, ei venäläistä joukkuetta vastaan.

– Menin paniikkiin ja etsin tietokoneeltani hymniä sanoilla ”BEL, Valko-Venäjä”, mutta en saanut tuloksia. Kirjoitin perään ”anthem” ja viimeisenä ”Belarus”. Tässä vaiheessa hallissa oli ollut hiljaista jo pidemmän aikaa ja soitin lopulta hymnin, joka oli ainoana tarjolla hakukentässäni.

Harkimo painotti sitä, että hän on soittanut Valko-Venäjän kansallishymnin monta kertaa.

– Nyt en löytänyt sitä, enkä voi ymmärtää, miksi näin kävi. Olen virheestäni todella pahoillani. Oikea hymni oli soittolistallani koko ajan nenäni edessä nimellä ”BLR”.

– Tein ison virheen ja sen ajoitus oli todella huono. Jokereiden organisaatiolla tai kenelläkään muulla ei ollut osuutta asiassa. Pyydän anteeksi Dinamo Minskin kannattajilta, heidän pelaajiltaan ja henkilökunnaltaan. Tarkoitukseni ei missään nimessä ollut osoittaa epäkunnioitusta teitä kohtaan.

Kyseessä oli tiedotteen mukaan aidosti virhe. Kansa puolestaan on arvellut, josko tapaus oli jonkinlainen poliittinen kannanotto.

Tapaus on noussut otsikoihin myös Valko-Venäjällä. Maan kiekkoliitto antoi palaa tiedotteessaan kiertelemättä.

– Tämä suomalaisseura on altis poliittisten voimien paineessa. Lisäksi edustajat yrittävät väkisin kärjistää tilaa otteluiden aikana. Kansallislaulun soittamatta jättäminen näyttää yhdeltä esimerkiltä.