Jokerien ja valkovenäläisen Dinamo Minskin keskiviikkoinen KHL-kohtaaminen piti sisällään melkoista draamaa jo sen alkuhetkillä. Helsinkiläisjoukkueen fanikatsomo Eteläpääty hiljentyi ennen matsia kuulemma ”solidaarisuuden osoituksena niille, joilla ei ole ääntä”.

Näkemys oli kohdistettu Valko-Venäjän kohupresidentti Aliaksandr Lukashenkan hallinnon suuntaan. Pelin alla koettiin myös eräs toinen erikoisuus, kun Valko-Venäjän kansallislaulun sijaan ämyreistä kajahti Palaun kansallishymni.

Kohutapauksen jälkeen on spekuloitu sitä, että kyseessä saattoi olla vahinko. Valko-Venäjän hymnin nimi on ”My, belarusy” ja Palaun ”Belau rekid”. Sen neljä ensimmäistä kirjainta ovat samat kuin Valko-Venäjän englanninkielisessä nimessä ”Belarus”. Kansallislaulujen nimissä on muutenkin samoja kirjaimia jonkin verran.

Jokeritkin kertoi Twitterissä, että kyseessä oli teknisen ongelman vuoksi sattunut kämmi. Seura pahoitteli tapausta.

Helsingin Jokerit

@jokerithc
Ennen Jokereiden ja Dinamon välistä tämän illan ottelua soitettiin teknisen ongelman vuoksi Valko-Venäjän hymnin tilalla väärä hymni. Jokerit pahoittelee syvästi tapahtunutta. Pahoittelut on esitetty seuran toimesta suoraan myös Dinamon joukkueelle.

Minsk-leiristä tapausta ei katsottu hyvällä. Sitä kommentointiin seuran nettisivuilla.

– Se oli kaikkea muuta kuin kunnioittavaa meitä kohtaan. Seuramme ei ansaitse tällaista asennetta eikä tällaista saisi missään tapauksessa sattua, seuran puheenjohtaja Sergei Sushko sauhusi.

Oli taustalla mitä tahansa, joutuu KHL tutkimaan tapauksen, venäläinen uutistoimisto Tass vahvisti.

– Tapaus selvitetään yksityiskohtaisesti. Päätös tehdään KHL:n kurinpitosääntöjen mukaisesti.

Jokerit voitti kohumatsin jatkoajalla lukemin 2-1.

Palaulla ja Valko-Venäjälle ei ole paljoakaan yhteistä mainittujen yhteisten kirjainten lisäksi. Palau on saarivaltio Tyynellämerellä, ja sieltä on matkaa Filippiineille noin 500 kilometriä.