Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa on piisannut viime aikoina turbulenssia urakalla päävalmentaja Pasi Mustosen ja maalivahti Noora Rädyn välillä.

Äskettäin sanojaan asiallisesti virheelliseksi pahoitellut luotsi kertoi aiemmin, että tähtivahdin kieltäytyminen olisi ollut vasten opetusministeriön lainsäädäntöä. Tämä siksi, että maalivahti sai apurahan, joka puolestaan Mustosen aiempien sanojen mukaan tarkoitti automaattista maajoukkueen mukana olemista. Mustonen kertoi sittemmin yllätyneensä, että Räty sai kieltäytyä maajoukkueesta apurahan saamisesta huolimatta.

Räty ei siis edustanut Naisleijonia aiemmin syksyllä Calgaryn MM-pronssikisoissa.

Vaikka tapaus on kuohuttanut, ovat asianosaiset ja asiantuntijat kommentoineet sitä siellä täällä kaikkiaan asialliseen sävyyn. Siihen otti kantaa äskettäin myös Mira Jalosuo, kuusinkertainen olympia- ja MM-mitalisti julkisessa Facebook-päivityksessään.

– Ajattelin olla kommentoimatta tätä Nooran ja maajoukkueen päävalmentajan välistä sirkusta, mutta nyt päävalmentaja on mennyt aivan liian pitkälle.

– En ole koskaan nähnyt päävalmentajan heittävän pelaajaa bussin alle näin pahasti ja tuollaista on täysin mahdotonta hyväksyä. Noora ei kieltäytynyt MM-kisoista vaan edeltävästä leiristä, koska hän oli myynyt nimikkoleirejään.

Maajoukkueen leirille meneminen olisi ollut Rädylle tämän takia taloudellinen tappio. On huomioitava sekin, että pelaaja asuu Yhdysvalloissa, jossa eläminen on Suomea kalliimpaa.

– MM-kisojen ajankohta julkistettiin toukokuussa, joten yrityksen pyörittäminen ja suunnitelmien muuttaminen lyhyellä varoitusajalla ei yksinkertaisesti toimi. MM:iin hän olisi lähtenyt, jos valinta olisi käynyt toteen.

– Enkä syytä valmentajaa siitä, että hän ei ole valinnut Rätyä. Itse asiassa jos olisin päävalmentaja, en olisi myöskään valinnut häntä, mutta olisin samalla ymmärtänyt Nooran syyt.

– Rädyn julkinen kutsuminen kriminaaliksi on vitsi. Voihan sitä hokea vaikka kuinka monta kertaa, että ”Pasi on Pasi, hänellä ei ole suodatinta”.

Mustonen luonnehti reilut puolitoista viikkoa sitten Leijonien mediatilaisuudessa Rädyn olevan vitosvahti. Molari on nelinkertainen olympiamitalisti sekä vuoden 2019 MM-hopean suurin selkäranka.

– Viidenneksi maalivahdiksi kutsuminen on hieman epäkunnioittavaa.