Kaksi ottelua, kaksi pinnaa. Pohjois-Amerikassa ja ylipäätään ulkomailla ensimmäistä kertaa pelaavan Valtteri Puustisen alku on ollut Pittsburgh Penguinsissa tehokas. Joukkueen juhannuksen 2019 seitsemännen kierroksen 203. varaus kasvatti pisteputken kahteen viime yön syöttöpinnalla.

Se oli ykkössyöttö Drew O’Connorin iskemään ylivoimamaaliin pelissä, jonka Detroit Red Wings voitti 4-2.

Vaikka vikkeläkinttuinen Puustinen on ihastuttanut treenikaudella ylhäällä, menee hänen alkava sesonki ennakko-odotusten mukaan AHL-joukkue Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin paidassa. Joukkueen valmennukseen kuuluva Kevin Porter ei pelkää odottaa Suomen mestarilta ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestarilta isoa kautta.

”Wilkes-Barren uusista hyökkääjistä Porter odottaa Puustisen pelaavan suuressa roolissa alkavalla kaudella”, DK Pittsburgh Sports kirjoitti.

– Hän on taitava pelaaja loistavalla laukauksella. Uskon Puustisesta tulevan iso osa tiimiämme ja ylivoimapelaamistamme. Hän on älykäs, Puustinen tekee peliä upeasti. On mahtavaa seurata häntä.

Puustisen yksi merkittävimmistä vahvuuksista on luistelunopeus. Esimerkiksi kaudella 2019-20 hän oli HPK:n kolmanneksi nopein tilastoidulla vauhdilla 37,40. Kautta myöhemmin tilastossa irtosi nelossija lukemin 36,79.

– En liioittele – mutta en ole vielä nähnyt yhtäkään sellaista kokonaisuutta, joka ei olisi NHL-kaliiperia. Saatan olla yhtä vakuuttunut hänestä kuin olen suomalaisesta pelaajapolusta, Pensiä läheltä seuraava toimittaja Dejan Kovacevic hehkutti Twitterissä vapaasti muotoiltuna.

Kuopiolaislähtöinen Puustinen on pelannut pari viime kautta Liigassa HPK:n väreissä. Uran 152 runkosarjapeliä ovat tuoneet tilille tehot 48+46=94 (+19), 16 pudotuspeliottelun saldo on 2+3=5 (+5).