Kun Liigan välieräpelit ovat pian alkamassa, ja niissä on mukana TPS, voitaneen todeta vielä kerran, että legendaarisen Raimo Helmisen (arkistokuvassa) luotsaama ”muukalaislegioona” pisti lukuisat ennakko-odotukset romukoppaan tämän kauden osalta. Välieräpaikkaan ei monikaan uskonut, ja tämän haastattelunkin kirjoittaja voi nostaa käden nöyränä, mukisematta pystyyn virheen merkiksi.

Turkulaisseura kaatoi viime viikon puolivälieräsarjassa erinomaisen haasteen antaneen Pelicansin voitoin 3-2 viidennen pelin päättyessä sunnuntaina 2-1. Välieräpaikka ratkesi vain muutama minuutti ennen päätöserän loppua yllättäjäratkaisija Topias Haapasen maalilla.

– Totta kai välieräpaikka maistuu hyvälle. Reilu vuosi ollaan painettu hommia, joten hienoa, että päästään jatkamaan matkaa, Pirkkalasta lähtöisin oleva alaketjujen työmyyrä iloitsee puhelinlankojen läpi.

Pelicansia vastaan TPS ailahteli paljon, mutta se oli ehkä enemmänkin lahtelaisten hyvyyttä kuin suoranaisesti runkosarjakolmosen heikkoutta. Sarja oli melkoinen vuoristorata pelillisine suvantovaiheineen ja nousukiitoineen.

– Olihan se tosi tiukka sarja, pelit olivat hienoja! Välillä meillä jänne katkesi, päästettiin turhaa etumatkalle (Pelicans). Voittopeleissä pelasimme kyllä hienosti, liigauransa toisia pudotuspelejä luutiva Haapanen arvelee.

Viisi ottelua, seitsemän päivää. Ennakkoasetelmissa haastajaksi povattu Pelicans pisti kampoihin komeasti Hannes Björnisen ja pudotuspelien pistepörssiä yhä johtavan Iikka Kangasniemen johdolla tiukassa rutistuksessa.

– Pelicans pisti hyvin kampoihin! Pitää antaa heille kunnia. Heidän terävin kärki ja maalivahti (Patrik Bartosak) olivat hyviä.

Entäs TPS?

– No varsinkin voittopeleissä näkyi meidän oma identiteettimme ja työmäärä.

Se huipentui viime sunnuntaina Turussa viidennen pelin digitaalien näyttäessä aikaa 56.36 maaliin, jota kelattiin jostain syystä videoilta. Viime kaudella Ilvestä sekä Ässiä ja Mestiksen KOOVEEta edustanut Haapanen ohjasi uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin ja kauden neljännen.

Oliko tuo maali sellainen, jota nähdään pienenä poikana, kiekkoilijan alkuna unissa?

– Totta kai oli upea fiilis. Satuin siihen linjalle, enkä tajunnut muuta kuin että tuli maali. Siihen tuli kauhea tuuletus, oli se hienoa.

Ulkopuolisen on vaikea sanoa sitä, miten paljon joukkueen peluutus on kiinni etenkin pudotuspeleissä valmentajistosta ja miten paljon siitä päättävät pelaajat.

– Meillä on aika selkeä se. Tuossa on muutama kokenut jätkä, jotka pumppaavat jengiä. Kuitenkin kaikki tekevät hommia ja ovat valmiita hoitamaan ruutunsa.

Lahdessa joukkueet tarjoilivat melkoisia kummajaisia, kun Pelicans marssitti jäälle sivullisen silmiin ihmeellisiin paikkoihin alaketjuja. TPS oli taktikoinnissa hereillä reagoiden omalla tavallaan.

– Nämä ovat mulle toiset pudotuspelit ja ensimmäinen kerta, kun näen tuollaista. Mutta sen näkeminen oli Lahdessa hyvästä ja onnistuttiin täällä Turussa siinä aika hyvin, Haapanen sanoo ja painottaa TPS:n saaneen Pelicansin ykkösketjun kuriin.

Viiden pelin sarja oli taatusti raskas, kun se piti sisällään vain kaksi huilipäivää – nekin menivät tien päällä. Turun ja Lahden välimatka on reilusti yli 200 kilometriä.

Toisaalta TPS sai peleistä huilin vappuviikon alkuun, kun välieräsarja HIFK:ta vastaan alkaa vasta torstaina. Viiden pelin sarjassa saattoi olla jopa etuja.

– Ilman muuta. Vaikka altavastaajana lähdetään HIFK-sarjaan, niin ollaan jouduttu tekemään täysi päivätyö ja viikko. Meillä on selvästi takaraivossa se, mitä voittaminen vaatii.