Valkovenäläisjoukkueet Gomel ja Neman Grodno tahkosivat maan pääsarjan pudotuspeleissä keskiviikon ja torstain aikana ottelun, joka jäi jääkiekon historiankirjoihin maailmankaikkeudenkin mittapuulla.

Puolivälierien viides osaottelu päättyi Neman Grodnon jatkoeräjuhliin vasta kuudennessa jatkoerässä tähtitietellisessä peliajassa 169.04. Ottelu alkoi Suomen aikaa keskiviikkoiltana kello 18.

Gomelin päävalmentaja Sergei Stas kommentoi täysin käsittämätöntä tapausta.

– Se oli jo jotenkin pilkattava peli. Ehkä jatkoeriin kannattaisi asettaa joku takaraja. Kuuden jatkoerän pelaamisen sijaan pitäisi ehkä harkita jotain voittomaalikisasysteemiä. Pelin loppuminen kahdelta (paikallista aikaa) yöllä on jotenkin niin…

Jääkiekkohistorian kautta aikain kolmanneksi pisimmän ottelun ratkaisuniitin iski puolalaispelaaja Krystian Dziubinski torstain puolella kello 0.52. Lehtimiehillä on saattanut riittää pähkäiltävää tarinoidensa kanssa.

– Kun sain paikan, ajattelin kovan laukauksen olevan paras keino. En yrittänyt ampua kiekkoa ranteella, enkä halunnut alkaa kikkailemaan yksiykkösiä, pelin voittomaalin iskijä sanoi.

– Söimme pelin aikana suklaata, banaaneja ja muita hedelmiä. Esimerkiksi pizzaa meillä ei ollut.

Maalivahtien torjunnat ovat mainitsemisen arvoisia faktoja. Gomelin Maxim Lubski otti 67 torjuntaa, Nemanin Maxim Gorodetski venyi pikkumustan eteen 78 kertaa.

Jotta rasitus kovenisi entisestään, eivät joukkueet ole maantietelliseltä sijainniltaan mitään ihan naapureita. Gomelin ja Grodnon välimatka on liki 600 kilometriä ja yli kuusi tuntia.

– Se on toinen haaste. Mutta mitä me voimme sille? Välimatka on sama kaikille. Psykologisesta näkökulmasta asiat ovat meille nyt helpompia tuon voiton jälkeen. Se antaa meille enemmän itseluottamusta, Neman-luotsi Andrei Sidorenko sanoi.

Maailman kaikkien aikojen pisin ottelu on vuodelta 2017, jolloin Storhamar ja Sarpsborg tahkosivat Norjassa samaa ottelua 217 minuuttia ja 14 sekuntia. Valko-Venäjän maratonia pidempi koitos on lisäksi pelattu vuonna 1936 NHL:ssä, jolloin Detroit Red Wings ja Montreal Maroons saivat ratkaisun ajassa 176.30.

Gomelin tilastoissa on se jännä fakta, että kautta aikain kolmanneksi pisimmän pelin lisäksi joukkue on luutinut myös historian viidenneksi pisimmässä taistossa Minskiä vastaan vuonna 2015.

Keskiviikko-torstain mittelössä ei ollut mukana suomalaispelaajia. Ottelusarja jatkuu perjantaina.

Lähteet: Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivut, Valko-Venäjän Jääkiekkoliiton nettisivut