Kansa saattaa muistaa Minnesota Wildin pelaaja Matt Dumban tämän eräästä puheesta, jonka hän piti viime syksynä ennen Edmonton Oilersin ja Chicago Blackhawksin välistä pudotuspelikarsintaottelua. Joukkueiden pelaajat olivat kokoontuneet Dumban ympärille.

– Pandemian aikana tapahtui jotain odottamatonta, mutta silti kauan odotettua. Maailma heräsi siihen, että järjestelmässämme on rasismia, joka on juurtunut syvälle yhteiskuntaamme, tummaihoisen Dumban kerrotaan sanoneen NBC:n mukaan viime syksynä.

– Jotkut teistä ajattelevat, että tämä aihe on viime aikoina saanut liikaa huomioita. Mutta vakuutan, että niin ei ole tapahtunut.

– Rasismia on kaikkialla, ja meidän on taisteltava sitä vastaan. Haluamme, että lapset ja nuoret tuntevat olonsa turvalliseksi ja mukavaksi joka kerta, kun he tulevat jäähalliin. Jääkiekko on mahtava peli, mutta se voisi olla vielä paljon mahtavampi. Muutos alkaa meistä kaikista.

Lisäksi Dumba asettui NHL-pelaajista ensimmäisenä polviasentoon kansallislaulun aikana.

Tylyt seuraukset

Seuraukset eskaloituivat, ja Pioneer Pressin NHL-toimittaja Dane Mizutani kertoi Dumban kokeneen suorastaan pöyristyttävää kohtelua sittemmin. 26-vuotias Minnesota-pakki yritti saada autoaan kesällä Arizonaan, mutta autojen kuljetusliike ei ollut suostunut tähän.

– Dumban mukaan liikkeen ukot olivat selittäneet jotain rasistista p*skaa, että pelaajan pitäisi polvistua kansallislaulun aikana jatkossakin. He eivät olleet ottaneet pelaajan autoa.

Auto oli liikkunut Arizonaan lopulta kahden asuntopalvelijan ansiosta.

– Vihaajia riittää aina. Ympärillä on hyviä, tekemisiä tukevia ihmisiä. Eivät nämä horjuta minua, maailmanmestari oli jatkanut.

Tapauksen twiittiketju alkaa ohesta.

Dane Mizutani

@DaneMizutani
Matt Dumba tried to get his car shipped down to Arizona this summer. He said the shipping company he talked to wouldn't do it.

"The guys started saying some racist shit to me on the phone and saying that I should keep kneeling for my anthem and didn't ship my car down."