Leijonissakin luutinut liigajoukkueen kapteeni on muutakin kuin normihyökkääjä – työjuhta ei ihan hevillä horju: ”En halua palata niihin – menneet on menneitä”

LAHTI. Jari Litmanen. Brädi. Radiomastot. Salpausselän Kisat. Kenties tubettajat Arttu Lindeman sekä Jaakko Parkkali. Lihamuki. Pelicans… Monelle eri ikäpolvelle tuttuja tekijöitä, joista Lahti, Suomen Chicago, tunnetaan.

Ja sitten on Hannes Björninen. Soturi, joka on syytä lisätä listaan – listaan, jonka kulttuurin eri haarat ovat Lahessa ylpeyden aihe.

Pelicansia koko uransa edustanut lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti olisi voinut lähteä lätkimään kaupungista totaalisen onnettoman viime kauden jälkeen kesällä, mutta toisin kävi. Oli näyttöjä, oli liki iskenyt lomautus. Kapteeni ei kuitenkaan jättänyt turkoosipaitaa lähellä olleesta epäluottamuslauseesta huolimatta, vaan lähti kipparoimaan Pelicansia hurjan turbulenssin jälkeen alkaneeksikin liigakaudeksi.

Pelicansia riivanneet lomautukset eivät enää taida olla mielissä.

– En halua palata niihin, ei minua silloin lomautettu missään vaiheessa. Menneet on menneitä, nyt keskitymme tulevaan. Ikäviä hommia ne ovat seuralle ja kaikille ihmisille missä työpaikassa vaan.

Pelicansissa osa lomautettiin, mutta Björnistä lopulta ei, vaikka aluksi mediaan pääsi tällainen väite.

Pussinokkainen lauma romahti viime kaudella kauas pudotuspelipaikoista, mutta Björninen iski 39 pelissä kelpotehot 11+17=28 (-1). Björninen oli mukana myös Leijonien paidassa, vaikka Pelicans kynti. Lisäksi hän oli maajoukkueen matkassa aivan viime metreille keväällä 2019, jolloin sinivalkoiset vuolivat MM-kultaa.

Uuden edessä

Uusi kausi lähti käyntiin perjantaina erilaisemmissa oloissa kuin mikään koskaan. Ekstralatausta oli.

– No joo, kyllä varmasti, oli pitkä preseason. Kaikki ovat innoissaan, hieno homma, että päästiin pelaamaan. Toivottavasti kaikki menee hyvin.

Preseason venyi, kun viime kausi loppui epäonnen päivänä, perjantaina 13. maaliskuuta. Pelicans romahti pohjalle, oli mainittuja lomautuksia, jotka aiheuttavat aina kalabaliikkia, oli talousmurheita, oli Pasi Nurmisen totaalinen sekoilu taksissa ja sen myötä hänen lähteminen. Useisiin epäkohtiin syypää koronavirus ”kruunaa” kaiken.

Vaikka isoa vastuuta nauttiva kapteeni Björninen ei näytä pienestä eikä vähän isommastakaan horjuvan, on menneen seitsenkuukautisen tiivistäminen yhdellä adjektiivilla mahdotonta.

– Aika paljon on ollut tapahtumia. Pääasia, että päästiin töihin, ja että hommat ovat käynnissä. Parannetaan tästä, keskittyminen on ollut urheilupuolessa, kippari vakuuttaa.

Ja siitä urheilupuolesta on minkälaisia ajatuksia?

– Oikein positiivisia, hyvä meininki on ollut. Haetaan jatkuvaa kehittymistä. Pyritään olemaan yksilöinä ja joukkueena parempia – se näkyy kentällä.

Pelicansilla ainakin kauden alku meni hyvin. Joukkue kaatoi Sportin 3-1 kotonaan Artturi Toivolan, Sakke Hämäläisen ja Julius Bergmanin maaleilla.

– Oli sellainen stabiili avaus. Parannettavaa jäi paljon, hieno voitto.

Nimimiehiä

Yksi lahtelaiskatsojia kiinnostanut pelaaja oli Ryan Lasch. Ehkä jopa paras Euroopassa pelaava pelaaja, joka takoi Pelicansin hopeakaudella 2011-12 sekä runkosarjan että pudotuspelien pistepörssin voittoon. Björninen oli tuolloin B-ikäinen poika.

– Loistava pelaaja, kaikki tietävät, että on Euroopassa huipputekijä. Mahtava pelata sen kanssa, molemmat ovat huippupelaajia, Björninen hehkuttaa ytimekkäästi viitaten ketjukavereihinsa Laschiin ja Waltteri Merelään.

Pelicans on nyt menossa kohti joko uhkaa tai mahdollisuutta – vain luoja tietää sen, mitä tapahtuu, kun lainamiehet tai lyhyen pestin pelaajat, Lasch, Jesse Ylönen, Otto Somppi, Oskari Laaksonen ja Niclas Almari saavat kutsun muualle. Sekoittuuko paketti, kun läjä avainpelaajia lähtee.

– Ollaan saatu loistavia pelaajia. Joukkuehan on hyvä, paljon on potentiaalia. Pelataan nopeaa ja raikasta kiekkoa. Tässä vaiheessa kautta on paljon töitä, mutta yritetään työstää tätä paremmaksi.

Lauantaina Pelicans kohtaa Tapparan, joka sai sarja-avauksessa perjantaina totaalisen ryöpytyksen Lukolta. Käkättimeen tuli 2-7.

– Se on kova ja laadukas joukkue, me ladataan paras irti ja ittemme kuntoon.

Lahdessa kannattaa nauttia niin kauan pitkäaikaisesta Pelicans-kasvo Björnisestä, kun hän kaupungissa on. Ilot ja surut nähneelllä hyökkääjällä on ottajia taatusti muuallakin.