Entisen NHL-maalivahti Andrew Raycroftin uran käännekohta tapahtui vuonna 2006, jolloin Boston Bruinsin maalilla siihenastisen uransa torjunut kanadalainen treidattiin miehen kotiosavaltion ykkösseura Toronto Maple Leafsin riveihin.

Toiseen suuntaan kaupassa suuntasi tuolloin vielä Suomessa pelannut tulevaisuuden lupaus Tuukka Rask, jonka viimeisen reilun 10 vuoden otteet ovat saaneet treidin näyttämään Leafsin kannalta ehkä sen koko seurahistorian surkeimmalta peliliikkeeltä.

Nyt 40-vuotias, uransa vuonna 2014 Ruotsin divarissa lopettanut Raycroft muisteli surkeasti mennyttä aikaansa Torontossa The Athleticille antamassaan haastattelussa.

– Se oli kuin lumipalloefekti, asiat menivät koko ajan vaikeammiksi ja vaikeammiksi. En vain tiennyt mitä tehdä. En ollut mikään Martin Brodeur tai Patrick Roy, joilla olisi ollut kyky pelata itsensä ulos tilanteesta pelkällä lahjakkuudellaan. Tarvitsin itseluottamusta ja henkistä tasapainoa, eikä minulla ollut kykyä löytää niitä, Raycroft muistelee.

Entisen Calder-voittajan ura Torontossa jäi lopulta kahden kauden mittaiseksi. Ensimmäisellä kaudella mies aloitti vielä 71 ottelussa, toisella otteluita kertyi tilille enää 19.

Masennus astui kuvaan

Raycroft uskoo kärsineensä median rumputulessa myös ajoittaisesta masennuksesta.

– En tiedä. Varmasti taustalla oli jotain sellaista. En ollut missään tapauksessa onnellinen. Minulla oli vaikeuksia innostua mistään tai hypätä kaukaloon. En tiedä, oliko kyse varsinaisesti masennuksesta, mutta oli aikoja jolloin olin todella surullinen enkä halunnut tehdä mitään. Toivon, että olisin pyytänyt apua, maalivahti muistelee nyt, yli 10 vuotta myöhemmin.

– Olisinko ollut valmis menemään ja puhumaan asiasta jollekin? Mitä olisi tapahtunut, jos tieto tästä olisi vuotanut medialle. Pelkäsin, että mikäli niin tapahtuu, näyttäisin vielä heikommalta kuin silloin, kun ainoastaan pelasin huonosti ja hävisimme pelejä.

Toisella Leafs-kaudellaan vain kaksi voittoa 19 pelistään torjunut maalivahti ostettiin ulos sopimuksestaan kesällä 2008. Tuon jälkeen mies toimi vielä kakkosvahtina Colorado Avalanchessa, Vancouver Canucksissa sekä Dallas Starsissa ennen kuin edessä oli lähtö Italiaan ja sieltä Ruotsin Allsvenskaniin, jossa ura päättyi lopulta keväällä 2014.

LUE AIHEESTA MYÖS: Muistatko vielä tämän treidin? Suomalaistähden kauppaamista kirotaan NHL-seurassa vielä tänäkin päivänä