Suomalaishyökkääjä spekuloi kuumalla perunalla – Liiga saa rukkasia laajalti: ”Ainakin mun ”kiekkokuplassa” kaikki on samaa mieltä”

© Kuva: Mikko Taipale/Jokerit

Vaikka jääkiekko-otteluita ei pelata missään maailman kolkassa, riittää lajimaailmassa puhetta aiheesta kuin aiheesta. Yksi ikuinen kuuma peruna suomalaisessa kiekossa on Liigan joukkuemäärä ja sen sarjajärjestelmä.

Kuten tiedämme, pelaa Liigassa 15 joukkuetta sarjan ollessa samalla suljettu. Jokerien KHL-pelaaja Jesse Joensuu on käynyt asiasta viime aikoina keskustelua monen tahon kanssa. Ajatukset ovat ilmeisen yksimielisiä.

– Milloinkohan juttelen sellaisen kanssa, jonka mielestä on hyvä asia, että Liiga on suljettu, ja jonka mielestä Liigassa kuuluu olla 15 joukkuetta, eikä 12, Joensuu twiittaa ensiksi.

Monen karsintapelien kohdanneen kiekkoilijan on kuultu sanovan, että nuo ottelut ovat psyykkisesti aivan eri maailma kuin mitkään muut pelit. Ylemmän sarjatason joukkueella on vain hävittävää ja alemman tason porukalla samalla vain ja ainoastaan voitettavaa.

– Eräs huippukiekkoilija sanoi, ettei ole koskaan jännittänyt niin paljon kuin Ässät-Sport-karsintasarjassa. Vaikka ei itse edes pelannut. Ja on ollut isoimmilla areenoilla pelaamassa. Ei ehkä pidä täysin paikkaansa, mutta näin hän muistaa, Joensuu komppaa seuraavassa twiitissään.

Kun Liiga on suljettu, kärsii siitä moni – mutta kenties isoimmat kärsijät ovat sarjan kevättalven merkityksettömät ottelut ja Mestiksen kärkiporukat, joille ei anneta minkäänlaista saumaa nousta ylemmäs menestyksen jälkeen.

Joensuun seuraavat twiitit – näet ne tästä ja tästä tai alhaalta – alleviivat ongelmia.

– ”Liigan kiihtyvä nuorentaminen loppuu heti, kun se avataan ja kilpailu nousee”. ”Millä mielin joukkue ja sen valmentaja, jonka kausi loppuu runkosarjaan, lähtee Ouluun helmikuussa?” jäi minulle mieleen keskusteluista.

– Entä jos karsinnat alkaisivat kohta?

– Suomalainen kiekkofani on niin asiantunteva, että tajuaa tarkkaan, missä Liigan taso menee. Se taso nousee avaamalla Liigan ja vähentämällä joukkueiden määrää. Siitä yleisö maksaa, kilpailusta.

– Samalla nousee Mestiksen taso. Ja ainakin mun ”kiekkokuplassa” kaikki on samaa mieltä.

Liiga on ollut viime vuosina totaalisen suljettu. Karsintoja on pelattu edellisen kerran kaudella 2012-13, jolloin liigajumbo Ilves löi Jukurit paras seitsemästä -systeemillä pelatussa otteluparissa voitoin 4-1.

Kiekkopiireissä on kuultu puhuttavan, että esimerkiksi Liigan runkosarjan viimeisen ja Mestiksen voittajan välinen tasonmittaussarja esimerkiksi neljästä voitosta olisi oiva lisä kiekkokevääseen. Jos Mestis-joukkue sattuisi voittamaan sarjan, voisi nousumahdollisuuksia tarkkailla sen jälkeen uuden kerran. Nyt Mestis-joukkueilla ei ole edes tätä pientäkään mahdollisuutta.