Jääkiekkoarkeen yksi isosti kuuluva tapa on mestaruuden kuin mestaruuden jälkeen voittajan riemunkarkelot. Ne voivat jatkua päiviä, joskus jopa viikkoja.

Näinä päivinä tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta Chicago Blackhawksin Stanley Cup -mestaruudesta. Joukkue löi Cup-finaaleissa Philadelphia Flyersin voitoin 4-2 Antti Niemen ollessa mestarien maalilla yksi tukijaloista.

Niemi pääsi mukaan juhliin, jotka niin sanotusti eskaloituivat totaalisen seuraavalle levelille – se ei toki ollut mikään hirvittävä ihme, sillä edellisen kerran seura oli nostellut kannua vuonna 1961. 49 vuotta oli pitkä aika odottaa.

Yksi huvittavimmista tarinoista oli Marian Hossan lupaus. Pelaaja oli joutunut katsomaan urallaan aiemmin vain sivusta muiden mestaruuksia. 2010 kaikki napsahti kohdilleen – ja onneksi. Slovakialainen oli nimittäin luvannut vaimolleen ennen finaaleita, että jos pytty tulee hänelle vihdoin, ei vaimo näe miestään lähes viikkoon.

– Ilmoitin Janalle, että aion juhlia viisi päivää putkeen ja täysillä, pelaaja oli kertonut The Athleticille.

– Vaimo vastasi, että ”toivottavasti noin tapahtuu”.

Sittemmin Hossa sai juhlia Cupia vielä kahdesti. Ensimmäinen tuli siis kesällä 2010 ja loput 2013 sekä 2015.

Hossan seurassa olivat vuonna 2010 hänen kertomansa mukaan pokaali sekä joukkuetoverit, sikarit, samppanjat ja musiikki. Kun aiemmin, ennen tuota kesää 2010 kaudet olivat päättyneet Cup-finaalien tappioihin, nautti Hossa nyt täysillä.

– Olin vain silleen, että ”nyt muuten mennään!”. Koska lupasin vaimolle mennä viisi päivää, niin todellakin menin. Mutta olin sitten todella väsynyt.

– Juhlin viisi päivää putkeen ensimmäistä mestaruuttani – aamuun asti. Nukuin sen jälkeen kaksi päivää putkeen.

Uransa jo lopettanut kolmen Cupin mies Hossa pelasi taalaliigassa peräti 1 309 runkosarjan peliä pistein 525+609=1 134 (+245), uran 205 pudotuspeliä toivat tehot 52+97=149 (+25).