Ässien ruotsalaispuolustaja Jakob Stenqvist oli HockeySverigen laajassa haastattelussa. Jutussa tehopakki kertoi, miltä ensimmäinen kausi Suomessa tuntui.

Stenqvistille kausi oli henkilökohtaisella tasolla onnistuminen, sillä 22-vuotias moralainen iski tehot 8+24. Stenqvist kehui Liigaa ja Suomea vuolaasti ruotsalaissivustolle.

− Suosittelen tämän askeleen ottamista. Minun kohdallani kaikki sujui, mutta tietysti pelaajat ovat erilaisia. Liiga on kuitenkin tosi hyvä pääsarja. Fanit ovat mahtavia, sarja on esillä kaikkialla ja ennen kaikkea jääkiekon merkitys on Suomessa ihmisille kaikki kaikessa.

Stenqvist muisteli jutussa Leijonien kultakevättä 2019, kun koko Suomi meni sekaisin maailmanmestaruudesta. Hänen mukaansa suomalainen mestaruushumu on aivan eri luokkaa kuin Ruotsissa, jossa asiaan ei suhtauduta ihan yhtä intohimoisesti.

HockeySverige mainitsi jutussaan, että Stenqvist teki Liigassa yhtä monta maalia kuin Leksandiin siirtynyt, puolustajien pistepörssin voittanut Matt Caito. Lisäksi sivusto nosti esille Turussa erinomaisesti pelanneen Henrik Larssonin.

Stenqvist oli yksi Liigan tehokkaimmista puolustajista ja jatkaa Ässissä myös ensi kaudella.

− Se meni mielestäni hyvin. Oli todella siistiä päästä kokemaan uutta ja tulla uuteen kaupunkiin, maahan ja liigaan, Stenqvist kertasi.

Alku oli kuitenkin hiukan hankala.

− Toki kaikkeen meni aikaa tottua, sillä asiat toimivat niin eri tavalla Suomessa, mutta asiat alkoivat sujua paremmin ja paremmin. Ennen kaikkea minusta tuntuu, että pelasin hyvin joulun jälkeen, Stenqvist pohti.

Ruotsalainen sai paljon vastuuta porilaisjoukkueen takalinjoilla. Hän pääsi nopeasti yhteisymmärrykseen valmennusjohdon kanssa paikastaan Ässissä.

− Sain hyvän roolin ja pääsin pelaamaan heti ylivoimaa. Valitettavasti ylivoima ei toiminut kauden alussa, mutta tunsin koko ajan, että minulla oli valmennuksen luotto. Tiesin kyllä, miksi minut on hankittu, ja kaikilla oli sama näkemys siitä roolista, joka minulla pitäisi olla.

Stenqvistiltä kysyttiin ruotsalaisen ja suomalaisen jääkiekkoilun eroavaisuuksista. Mora IK:n kasvatti pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla.

Poriin Stenqvist siirtyi Allsvenskanin Björklövenistä, jossa hän oli lainalla SHL:n Frölundasta.

− Allsvenskan on hyvä ja aliarvostettu sarja. Mutta minusta on hauskempaa pelata Suomessa. Luovuudesta saa Suomessa enemmän hyötyä itselleen, Stenqvist sanoi.

Stenqvist perusteli näkemystään sillä, että Suomessa peli on taktisesti saneltua, joten raameista poikkeava luovuus on yllättävämpää.

Myös toimintatavat ovat Stenqvistin mukaan erilaiset. Suomessa valmentajan sana on laki.

− Ruotsissa käydään enemmän dialogia ja kysytään, että miltä mikäkin tuntuu. Suomessa sanotaan, että ”nyt tehdään näin”. Eikä meidän valmentajamme puhu kovin hyvää englantia, Stenqvist sanoi Ari-Pekka Selinistä.

Liigassa pelataan ensi kaudella entistäkin enemmän pelejä viikonloppuisin. Stenqvistillä oli tottumista juuri otteluohjelmaan Suomeen tultuaan.

− Pelasimme paljon pelejä. Erityisen paljon otteluita oli perjantaisin ja lauantaisin, mihin emme ole Ruotsissa niin tottuneita. Siihen piti totutella hieman.

Kaiken kaikkiaan Stenqvist oli tyytyväinen ensimmäiseen kauteensa Ässissä.

− Tiedän, että minulla on paljon hyökkäyspään potentiaalia ja että pystyn tekemään pisteitä. Mutta toisaalta minulla ei ollut mitään odotuksia pistemäärien suhteen, Stenqvist kertoi.

− Olen joka tapauksessa tyytyväinen, mutta uskon, että pystyn vieläkin parempaan.