Tiesitkö? Matti Hagman kunnostautui uransa alussa hieman erilaisessa roolissa!

© Kuva: Getty Images

Lokakuussa 2016 menehtynyt Matti Hagman ei jättänyt uransa aikana kiekkofaneja kylmäksi.

Ensiesiintymisensä silloisessa SM-sarjassa jo tammikuussa 1973 vain 17-vuotiaana tehnyt Hagman muistetaan varsinkin hirmuisesta pistetehtailustaan.

Välittömästi läpimurtonsa aikuisten tasolle tehnyt Hagman kunnostautui aluksi myöhemmästä urastaan hieman poikkeavalla tavalla, sillä kahden ensimmäisen täyden kautensa aikana pelaamissaan 68 ottelussa hän latasi peräti 60 maalia. Sittemmin keskushyökkääjävelho opittiin tuntemaan paremmin loistavana pelintekijänä.

Jo 1970-luvun lopulla NHL:ssä kiekkoillut Hagman pelasi kaudella 1979-80 ennen toista visiittiään taalaliigaan hurjimman sesonkinsa kotimaan kaukaloissa.

”Hakki” latasi vain 35 Liiga-ottelussa peräti 87 (37+50) tehopistettä, tuolloisen piste-ennätyksen Liigassa.

Varsinkin HIFK:n kotihallissa legendaarisella ”Nordiksella” Hagman oli liekeissä: 17 ottelussa syntyi hirmuiset 50 (24+26) pistettä. 12 ottelussa kirjattiin vähintään neljä pistettä ja 14 ottelussa vähintään kaksi maalia.

– En minä sitä (ennätystä) itse mitenkään noteerannut. Kyllä siitä enemmän muut pitivät huolta, Hagman toteaa rekordistaan Liigan nettisivulla 2014 antamassaan haastattelussa.

Suomen Jääkiekkoleijonaksi numero 98 vuonna 1995 aateloidun Hagmanin ennätys kesti aina kauteen 1986-87 asti, jolloin Kari Jalonen iski 93 (29+64) tehopistettä. Jalosen aikaan tosin Liigan runkosarjan ottelumäärä oli jo noussut ja pinnat syntyivät 44 ottelussa.