Jokereiden uusin maalivahtihankinta Anders Lindbäck on monella tapaa paperilla huippuvahvistus. Hänellä on vyöllään vakuuttava määrä NHL-otteluita, pituutta on melkein kaksi metriä ja edellinen KHL-kausi oli torjuntaprosentilla mitattuna (92,3) erinomainen.

Todellisuus voi kuitenkin olla Jokerit-faneille jälleen karu. Pahimmillaan seura on hankkinut vain uuden, kookkaamman version viime kaudella flopanneesta Antti Niemestä.

Lindbäckin uraa katsoessa käy selväksi, ettei hän ole voittava maalivahti. Hänen tilastonsa ovat kehnot jokaisesta liigasta ja joukkueesta, jossa hän on ollut, lukuunottamatta viime kauden visiittiä Torpedo Nizhny Novgorodiin.

Pituutensa vuoksi Lindbäck sai yrittää aina uudestaan NHL:ssä, vaikka hän epäonnistuikin joukkueesta toiseen. Erityisen rumaa ruotsalaisvahdin pelaaminen oli Dallas Starsissa kaudella 2014-15, jolloin hän onnistui aina löytämään tavan hävitä jokaisen pelaamansa ottelun.

Dallas-kauden aikana Lindbäckin bravuuri olivat reboundit. Löysimmänkin kudin hän onnistui kovalla prosentilla potkaisemaan aina takaisin vastustajille. Jos vastustaja ei saanut ensimmäisestä paikasta sisään, Lindbäck tarjosi niitä niin kauan lisää, että puukätisin hyökkääjäkin onnistui. Jos ruotsalaisvahti ei ole parantunut irtokiekkojen hallinnassa, on Jokerit-faneilla luvassa paljon tuskaisia ja raivontäyteisiä hetkiä.

KHL on erittäin maalivahtiystävällinen liiga, jossa puolustuspeli on isossa roolissa. Tämä selittää isolta osin, miksi Lindbäck onnistui niin hyvin Torpedossa. Valtavassa kaukalossa tilanteet eivät tule maalivahdeillekaan niin nopeasti. Valitettavasti Jokerit on kaventamassa kaukaloaan ensi kaudeksi, ja Lindbäck joutuu uuden haasteen eteen.

Niemen ja Lindbäckin historia

Lindbäck hankittiin Jokereihin korvaamaan pahasti flopannut Niemi. Heidän polkunsa kohtasivat samaan tapaan jo vuonna 2015, mutta tilanne oli tuolloin päinvastainen.

Dallas oli vuosikausia kärsinyt surkeista kakkosvahdeista. Lindbäck oli koko kurjuuden huipentuma, jonka jälkeen GM Jim Nill päätti, että Kari Lehtonen tarvitsisi luotettavan aisaparin, jotta häntä ei tarvitsisi joka kausi peluuttaa puhki. Niinpä Dallas hankki Niemen. Hän ei valitettavasti pärjännyt seurassa juuri sen paremmin kuin ruotsalainenkaan.

Nyt Lindbäck hankitaan paikkaamaan flopanneen Niemen tilalle. Nähtäväksi jää, onko lopputulos tässä skenaariossa sama kuin Dallasissa.