Juttu on julkaistu ensimmäisen ja edellisen kerran 24. joulukuuta 2019.

LAHTI. 20. joulukuuta. 6-4-voitto, perjantai-ilta, kolme kokonaista päivää jouluaattoon, joulutauko lähellä ja voittopelin jälkeen kopissa soi legendaarinen Wham!-yhtyeen Last Christmas. Kuulostaa hetkeltä, jossa mikään ei voi olla pielessä.

Voitolla jouluherkkujen ääreen lähteneen Tapparan, tai siis KOOVEEn, konkaripakki Mikko Pukka on haluttua tavaraa median keskuudessa koppikäytävällä.

Suodenniemeläinen on edustanut tällä kaudella kolmea eri tamperelaisjoukkuetta. Peruspakki on pukenut päälleen kipparoimansa Mestis-joukkue KOOVEEn paidan ennen 21. joulukuuta pelattua ottelua 24 kamppailussa iskien tehot 3+10=13. Liigassa vyöllä on kolme ottelua, kaksi Tapparasta (1+0=1) ja yksi Ilveksestä (0+2=2).

Tupsukorvissa pelatessa vastustaja oli nimenomaan Pelicans, kuten perjantaina Tapparankin paidassa. Lisäksi suodenniemeläinen on kohdannut Tapparassa Ilveksen. Mainitaan nyt vielä sekin, että esimerkiksi perjantain joukkuekaveri Jere Rouhiainen on ollut Mestiksessä vastustaja.

Johan on melkoinen soppa.

– Joo, kaiken kaikkiaan on tapahtunut aika paljon tällä kaudella. Mutta kaikki otetaan vastaan ja nautitaan joka hetkestä, Pelicansin häkkiin yhden maalin upottanut, leveästi hymyilevä Pukka valaisee iloisena.

[nosto tasoitus=”vasen”]– Kaiken kaikkiaan on tapahtunut aika paljon tällä kaudella.[/nosto]

Joka hetkestä nauttiminen näkyy kaukalossa puolustavan puolustajan tekemisessä.

– Erikoinen juttu kaiken kaikkiaan, kun olen Ilveksessä ollut, ja niitä vastaan. Ei ikinä tiedä, mihin sitä joutuu, Suodenniemen ainoa liigamies sanoo.

Kokenut kehäkettu, 37-vuotias pakki on viimeistellyt Liigassa 604 runkosarjan pelissä tehot 21+64=85. Uran 31 pudotuspeliottelua eivät ole tuoneet tehoja. Vaikka Pukka ei ole pistelinko, varmisti hän perjantaina suhteellisen kummallista historiaa.

Pelaaja on kautta aikain ensimmäinen, joka on tehnyt yhdellä kaudella pisteen jokaisessa mainitussa tamperelaisessa joukkueessa.

– Hyvältä tuntuu, historiaa pääsee kirjoittamaan.

Oliko ennätys tiedossa?

– En tiennyt. Edellisen pelin jälkeen oli puhetta, että olisi ensimmäinen pelaaja, joka on yhden kauden aikana pelannut kaikissa kolmessa seurassa.

Mikko Pukka on kantanut myös muun muassa Sportin paitaa. ARKISTOKUVA: Juha Tamminen.

Vihollisesta viholliseen

Pukalta ei voi olla kysymättä, että katsotaanko häntä Mansen kaduilla kieroon. Tappara ja Ilves ovat tunnetusti paikallisia verivihollisia keskenään.

– En mä oo kokenut näin. Tietysti erikoisia juttuja tapahtuu, mutta mä pyrin pelaa niin hyvin sille seuralle, minkä väreissä oon ja nauttiin pelaamisesta, Pukka painottaa.

Entä kopissa? Onko esimerkiksi pelikaveri ja vastustaja Rouhiainen kuittaillut?

– Ei no, kyl siellä jotain pientä tulee. Lähinnä tullu siitä, että on pikku hetki aikaa siitä, ku on Tapparassa pelannut.

[nosto tasoitus=”oikea”]– Lähinnä tullu siitä, että on pikku hetki aikaa siitä, ku on Tapparassa pelannut.[/nosto]

Ja perusluutahan pelasi kirvesrinnoissa edellisen kerran kaudella 2006-07. Sen jälkeen on tapahtunut jos jonkinlaista. Pukka on kantanut Mestiksen tavoin myös Liigassa kipparin natsoja, ja onpa suodenniemeläinen pelannut urallaan myös Ruotsissa ja Venäjällä sekä eksoottisessa Kazakstanissa.

Luulisi, että hyppiminen kolmen eri joukkueen välillä on hankalaa pelitapoja miettiessä, vaikka pelaaja olisi käynyt missä maailman kolkassa hyvänsä hakemassa kokemuksia.

– Sarjoina Mestis ja Liiga on hyvin erilaista. En mä sitä ole kokenut (vaikeaksi).

Siltä se kyllä näyttääkin. KOOVEEn sopimuspelaaja, kippari on 37-vuotiaana uransa ehtoopuolella. Liigassa jo millenniumin vaihtumisen jälkeen debytoinut pelaaja tietää sen itsekin.

– Kyllä maistuu. Kilometrejä on takana sen verran, että enemmän niitä on takana kuin edessä lätkän pelaajana. Pyrin joka hetkestä nauttimaan ja olemaan läsnä, Pukka sanoo vakavoituen.

On Liigassa satoja pelejä, on Mestistä, on ulkomaan reissuja, on maajoukkuekomennuksia, on SM-mitaleita, on nuorten Suomen mestaruus. Olisiko seuraavaksi siis syytä lanseerata Mikko Pukka -hattutemppu – maali yhdellä kaudella Tapparan, Ilveksen ja KOOVEEn paidassa?

– Mennää päivä kerrallaan ja katotaa, mitä tapahtuu, täydelliseen nauruun repeävä pakki virnistää.

Menestystä siellä ja menestystä täällä

Ja jotta tuo edellinen lista ei nyt jäisi liian lyhyeksi, niin jatketaanpa sitä vielä viimeisellä faktalla. Jääkiekon lisäksi pakki-Pukka on meritoitunut toisessa lajissa: Hän on rullakiekon maailmanmestari.

– Rullakiekon puolella on Pahalampi, Pukka esittelee ylpeänä tamperelaista seurajoukkuettaan.

Kesällä rullakiekossa kyseinen joukkue voitti Suomen mestaruuden. Sen ykkösnelikon muuten muodostivat hyökkääjät Otto Mäkinen ja Jimi Palanto sekä Jani Laine ja Pukka.

Hyvin menee, mutta menkööt. Joulutauolla Pukan kaikki joukkueet olivat Liigassa ja Mestiksessä kärkinelikossa. Kumpi maistuu enemmän – tämä fakta vai liukuhihnalta tulevat pinnat kaikkialla?

– Emmä tiiä, tota… Emmä osaa tohon vastata, Pukka heittää sen, minkä naurultaan pystyy.

Pukka siirtyi Suomesta kesken kesken jääneen kauden Slovakian pääsarjan Dukla Michalovceen. Siellä hän iski 19 pelissä tehot 4+8=12 (0). Dukla päätyi 12 joukkueen runkosarjassa seitsemänneksi.