Viasat tarjoaa kanavillaan tiistaina herkkupalan nostalgian ystäville. Kanavalta tulee jääkiekon World cup -otteluita vuodelta 1996. Kaikki maailman parhaat pelaajat olivat mukana, kun planeetan jääkiekkoherruudesta taisteltiin.

Yksi Suomen joukkueen nuorista lahjakkuuksista oli Sami Kapanen. Kapanen oli juuri siirtynyt Hartford Whalersin riveihin NHL-liigaan.

– Olihan se itselle aika poikkeuksellinen tapahtuma, ainutkertainen. Tuli NHL-uran alkuvaiheilla, vuosi MM-kullan jälkeen, Kapanen muistelee.

– Pääsi pelaamaan noin merkityksellisiä otteluita ja vielä kotonakin. Lähtökohtaisesti nuo olivat ainoat arvokisatason maaottelupelit, jotka pelasin Suomessa. Olin aina Suomessa pelattavien MM-kisojen aikaan poissa.

Kapanen muistelee erityisesti avausottelua, jossa oli vastassa väkevä Tshekki. Ottelu pelattiin Kapasen entisellä kotiareenalla, Helsingin Nordenskiöldinkadulla. Toisessa ottelussa samalla areenalla Suomi kohtasi Saksan – molemmat näistä peleistä Suomi myös voitti.

– Siinä oli erityistä huumaa. Sitten pelattiin vielä Ruotsia vastaan Tukholmassa ja sitten matkustettiin Pohjois-Amerikkaan.

Ruotsi oli Suomea vahvempi – samoin puolivälieräottelussa väkivahva Venäjä.

– Venäjä oli todella kova joukkue. Peli heitä vastaan ei ollut varsinainen menestystarina. Aika moni venäläispelaaja oli siinä vaiheessa uransa ”prime-iässä”, Kapanen kertoi.

– Tuntui, että siinä painoi vielä matkustus ja aikaerokin. Se oli kova peli, mutta kaikin tappiosta huolimatta, World cupista jäi paljon muistoja.

Suomen ottelujen lisäksi Viasat näyttää turnauksen finaalit. Näissä peleissä USA järkytti Kanadan jääkiekkomahtia kukistamalla Wayne Gretzkyn johtaman Kanadan tähtisikermän voitoin 2-1.