Ikäluokkansa lupaavimman piti olla maalivahtien Nathan MacKinnon – siirtyi keväällä Saksaan

© Kuva: Getty Images

Keväällä 2013 QMJHL:ssä pelaava Halifax Mooseheads voitti himoitun Memorial Cupin. Joukkueen tähtipelaajat olivat ikäluokkansa parhaimpia, ja Halifaxin pelaajista odotettiin useampaa ykköskierroksen varausta vuoden 2013 kesälle.

Joukkueesta erottui kolme nimeä edukseen: Ykkössentteri Nathan MacKinnon, laitahyökkääjä Jonathan Drouin ja maalivahti Zach Fucale. Heitä kaikkia pidettiin yhtä olennaisina palasina mestaruusjoukkuetta.

MacKinnon varattiin odotetusti koko 2013 draftin ensimmäisenä pelaajana Colorado Avalanchen toimesta. Drouin varattiin melkein heti perässä kolmantena Tampa Bay Lightningiin.

Fucale joutui kuitenkin odottamaan omaa varaustaan pidemään. Häntä pidettiin ikäluokkansa lupaavimpana maalivahtina, mutta silti hänet varattiin vasta toisella kierroksella. Montreal Canadiensille Fucalen nappaaminen oli kuin lottovoitto.

Seuraavat kehityksen kannalta kriittiset vuodet menivät Fucalella aivan eri tavalla kuin joukkuekavereilla MacKinnonilla ja Drouinilla, jotka murtautuivat pikavauhtia NHL:ään. Fucale pelasi vielä kaksi kautta QMJHL:ssä varsin keskinkertaisilla tilastoilla.

Ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan Fucale sai runsaasti vastuuta AHL:ssä, ja hänestä selvästi koulittiin seuraavaa tähtivahtia Montreal-paitaan. Hänen torjuntaprosenttinsa oli kelvollinen 90,3, mutta jo tuolloin seurassa nähtiin, ettei kanadalainen ehkä ollutkaan niin lupaava maalivahti kuin oli ajateltu.

Seuraavalla kaudella Fucale pelasikin vain kolme AHL-ottelua. Loput kului mutasarja ECHL:ssä. Seuraavat vuodet kuluivat samaa rataa AHL:n ja ECHL:n välillä rampatessa. Lopulta Fucalelle olisi pitänyt kirjoittaa jatkosopimus, jota Montreal ei edes tarjonnut.

Vegas Golden Knights nappasi poikkeuksellisen nuoren vapaan agentin, ja jatkoi hänen peluuttamistaan ECHL:ssä. Keväällä 2020 Fucale lähti hakemaan uralleen vauhtia Saksasta, mutta hän ei ehtinyt pelata uudessa joukkueessaan yhtään ottelua koronaviruksen vuoksi.

Kaudesta 2020-21 Fucalella ei ole sopimusta. Olettaa sopii, että ikäluokkansa lupaavimmalle maalivahdille ei Pohjois-Amerikasta ECHL:ää kovemmalta sarjatasolta löydy töitä.