TOP10: Maalivahdit loistavat! Tässä ovat Liigan syyskauden parhaat tulokkaat

© Kuva: Juha Tamminen

Liigan syyskausi on takana, ja nyt joukkueet ovat paraikaa ansaitusti joulupatojen ja muiden herkkujen ääressä. Mutta ketkä tulokaspelaajat ponnahtivat valokeilaan Liigan runkosarjakauden ensimmäisen puoliskon aikana?

Huomioithan, että termi “tulokaspelaaja” tarkoittaa tässä rankingissa suomalaista, ensimmäistä liigakauttaan pelaavaa pelaajaa. Sen takia esimerkiksi Lukon tehoveljekset Ponthus ja Pathrik Westerholm, KooKoon Vilmos Gallo tai Kärppien Patrik Rybar eivät listalle nouse.

Kokosimme syyskauden kymmenen vakuuttavinta tulokasta. Mitä ajatuksia oheinen ranking herättää?

10. Topi Niemelä, Kärpät

Vasta vuonna 2002 syntynyt pakki on väläytellyt kiekollista osaamistaan ja muutenkin juonikasta pelisilmäänsä, ja Niemelä oli saanut vastuuta Kärppien takalinjoilla 17. joulukuuta mennessä jo 23 ottelussa. Omissa oli kilissyt vain neljästi, kun nuori oli ollut jäällä tasakentällisin tai Kärppien ylivoimilla. Ylipäätään noin monessa ottelussa pelaaminen 17-vuotiaana on kova temppu Kärppien tasoisessa joukkueessa.

9. Karolus Kaarlehto, SaiPa

Vaikka tilastot (87,71 ja 3,00) eivät silmiä häikäise, on vahti väläytellyt paljon hyvääkin osaamista. Kyseessä on tulevaisuuden nimi, josta ei ehkä vielä tällä kaudella pitänytkään hioutua liigatimanttia. Se pitää muistaa aina, että jääkiekossa nimenomaan maalivahdin paikka vaatii päätä ja tietyllä tapaa hulluutta.

8. Niilo Halonen, KooKoo

Suorasta puolivälieräpaikasta vääntävällä KooKoolla on onnistunut tällä kaudella suurin piirtein kaikki: Pelilliset seikat, hankinnat… Ja yksi onnistuneista tapauksista on Halonen. Aiempina kausina muutamia pelejä Liigassa torjunut Halonen on ollut KooKoon maalilla itsevarmuus, ja 17. joulukuuta mennessä sesonkiin oli mahtunut yksi ainoa selvä heikko peli. Toki mukana on pari sellaista ottelua, joissa Halonen on komennettu maalille kesken pelin.

7. Aku Räty, Kärpät

Veli Aatu Rädyn pelaava Kärppien suurlupaus on näyttänyt sen, etteivät puheet huikeasta tulevaisuudesta ole höpönpöppöä. Aatua vuoden vanhempi lupaus on kovasti töitä tekevä laituri, joka ei pelkää vääntötilanteita. Hän on hyvä kaksinkamppailussa täydentäen sentteriveljeään loistavasti.

6. Axel Rindell, Jukurit

Jukureissa ylivoimavastuuta saava Rindell on kiekon kanssa näppärä nopeiden käsiensä ansiosta. Pikkumustaa rohkeasti käsittelevä pakki on ehkä omissa hieman heiveröinen, mutta kaikki merkit näyttävät siihen suuntaan, että HIFK:sta tulleella pelaajalla on edessään upea tulevaisuus. Nuorten Leijonien leirityksestä putoaminen oli ihmeellinen asia.

Aatu Räty. KUVA: Suomen Jääkiekkoliitto.

5. Aatu Räty, Kärpät

Liigassa uransa avausmaalin ja -syöttöpisteen nakuttanut Räty pelaa itseään tähtiin jo 17-vuotiaana. Ikäisekseen suhteellisen raamikas (185 cm, 82 kg) pelaaja ei ujostele, vaan lyö kiekkoa näyttävästi lavasta toiseen yhdessä velipoika Akun kanssa. Aatusta on puhuttu, että hän voisi olla parin vuoden päästä Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NHL:n ykkösvaraus. Jos tahti jatkuu näin, ei se ole lainkaan mahdottomuus.

4. Julius Pohjanoksa, TPS

Kaarinasta tulee kovia, Pohjanoksa on Kaarlehdon tavoin kaarinalaislähtöinen. Torjuja on TPS:n harvoja ilonaiheita esimerkiksi hyökkääjä Lauri Pajuniemen kanssa. Perustilastot olivat ennen 17. joulukuuta 90,1 ja 2,73 – nuo todistavat sen, että Pohjanoksa kuuluu Liigaan. Huomionarvoista on se, että lukemat ovat tulleet siis sysisurkean TPS:n maalilla. Turkulaiset olivat kuitenkin päästäneet viikko ennen jouluaattoa eniten maaleja kaikista.

3. Lassi Thomson, Ilves

Ilveksen tulokkaat ovat olleet todella kypsän ja ennakkoluulottoman oloisia läpi kauden, synkän alkusesonginkin aikaan. Thomson johti tämän tekstin kirjoitushetkellä tulokaspakkien maalipörssiä kuudella uunilla. Pakki on osoittanut todeksi väitteen, jonka mukaan hän on keskivertoa paremmin hyökkäyssuuntaan pelaava kahden suunnan puolustaja.

2. Matias Maccelli, Ilves

Liigaympyröihin huikealla tavalla murtautunut pelaaja oli takonut tämän listan kirjoittamisen aikaan 26 ottelussa häikäisevät tehot 10+15=25. Lienee kaikkien parhaiten pelaajan nöyrää ja tehokasta tekemistä kuvaa plusmiinusvertailu +16/-5=+11. Omissa on soinut siis viidesti tasakentällisin tai Ilveksen ylivoimalla, kun Maccelli on ollut askissa. Huima tapaus Thomsonin ohella!

1. Justus Annunen, Kärpät

Vankka, jäätävä, horjumaton, voittava. Jos ennen liigakauden alkua joku kyseenalaisti Kärppien maalivahtikaksikon Annunen – Rybar, niin nyt siihen ei ole mitään syytä. Nollaputkiennätyksen uusi haltija ei ole sukeltanut yhdessäkään pelissä syvälle, sillä korkein päästettyjen maalien ottelukohtainen määrä on kolme.