Ari Hillin nimeä tuntee tuskin monikaan ihminen suuresta yleisöstä. Kyseessä on entinen jääkiekkoilija, joka toimii nykyisin Liigassa Kärppien joukkueenjohtajana ja maalivahtivalmentajana.

Oululainen on toiminut usean ja usean huippuvahdin kanssa, ja Kärpissä hän on toiminut roolissaan yhtä huutoa divisioona-ajoista kaudesta 1998 lähtien. Väliin mahtuu ainoastaan yksi poikkeustalvi, kun Hilli kävi KHL-joukkue Dynamo Moskovassa sesongilla 2012-13.

– Nyt puhutaan kiistatta ihan gurusta, joka on oman alansa yksi maailman parhaista, jääkiekkopersoona Ismo Lehkonen sanoo Telia Loves Liigan Youtube-videolla.

Kärppien lisäksi kausina 2016-18 nelinkertainen Suomen mestari toimi maajoukkueessa vastaavassa virassa. Hilli valmensi leijonavahteja jokaisessa mahdollisessa turnauksessa, eli World Cupissa, olympialaisissa, MM-kisoissa ja EHT:llä. Hilli on luotsannut jos jonkinlaista pelaajaa.

– Raakileista tekeminen huippumaalivahdiksi ei ihan tapahdu päivässä. Ensinnäkin se pohjatyö, mitä näihin on tehty, ennen kuin poika tulee Hillin eteen, on ollut todella mittava, Lehkonen tietää.

– Jokaisesta ei ole leivottu samanlaista tallaajaa. On pyritty löytämään jokaiselle ominaistapa pelata laadukasta kiekkoa.

Yksi Hillin tämän kauden pääduoista on Justus AnnunenPatrik Rybar. Kaksikko kuuluu sarjan parhaimpiin niin pelillisesti kuin tilastollisestikin.

– Pala palalta on lähdetty rakentamaan henkisesti, fyysisesti ja teknisesti sellaista mokkea, että sillä on helppo ja hyvä pelata A++ -peliä illasta toiseen, Lehkonen valaisee viitaten Hillin uran valmennettaviin.

Mikä Annunen?

Minkälainen mies sitten on Hillin nykyisistä valmennettavista toinen, eli Liigan nollaputkiennätyksen torjunut Annunen?

– Justus pystyy pelaamaan hyvällä tasolla, ja hän on tehnyt siihen monta vuotta töitä perustan luomiseksi, Hilli sanoo.

Sen Kärppien ja Nuorten Leijonien veskari on tosiaan todistanut. Ykkösvahdin rooli oululaisjoukkueessa ei ole mikään maailman helpoin työpaikka.

Ari Hilli arkistokuvassa.

– Kyllähän Kärpissä maalivahdin paikkaan vaaditaan vähän erilaisia ominaisuuksia kuin jossakin semmoisessa joukkueessa, joka ei ole niin menestynyt. Vaatimustaso on kova, laukauksia ei välttämättä tule hirveää määrää. Sitäkin tärkeämpää on se, että pystyy torjumaan semmoisia tärkeitä laukauksia.

Kärpissä Rybar ja Annunen pelaavat suht’ puoliksi. Tämän takia veskarilta vaaditaan päätä.

– Henkistä valmiutta keskittyä, tehdä voittavia torjuntoja, perusvarmuus pitää olla korkealla tasolla.

– Pelituntuma ei pysy välttämättä joka pelissä ihan koko aikaa.

Kärppien maalivahtitandem meni täksi kaudeksi totaalisen uusiksi, ja esimerkiksi Annunen pelasi pääasiassa Mestiksessä viime kaudella. Liigassa otteluita on vyöllä vasta 15 kappaletta.

– Hän on raivannut itse tuon aseman, missä hän nyt on. Tietää, että kilpailu kovenee. Pitää olla tosi kärsivällinen, oli tilanne mikä hyvänsä – pääsi pelaamaan tai ei.