Suomalainen jääkiekkoyhteisö sai tiistai-iltana kovan uutispommin, kun Ilta-Sanomien Liigapörssin kerrottiin tulleen tiensä päähän. Poliisihallitus on määrännyt pelin suljettavaksi uhkasakon uhalla, sillä se on arpajaislain vastainen.

Tapaus herätti runsaasti keskustelua. Nyt Poliisi on antanut omat perustelunsa kohuratkaisulle.

– Poliisihallitus on katsonut, että kolmen euron maksua vastaan pelattavissa Sanoma Media Finland Oy:n peleissä voitto perustuu ainakin osittain sattumaan, sillä tietävinkään tai taitavinkaan pelaaja ei voi tietää tulevaisuuden tapahtumia etukäteen. Peleissä on ollut palkintoina rahaa, joten ne täyttävät myös rahapelin määritelmän, tiedotteessa avataan.

Liigapörssin loppuu nykyisessä muodossaan, mutta muutoksilla perinteikäs peli voitaisiin saada taas käyntiin.

– Arpajaisten määritelmä sisältää kolme elementtiä: vastikkeen, sattumaperusteisuuden ja rahanarvoisen voiton. Jotta tietty toiminta täyttää arpajaisten määritelmän, kaikkien yllä käsiteltyjen kolmen arpajaislaissa säädetyn elementin tulee olla olemassa samanaikaisesti, Poliisihallitus täsmentää.

Liigapörssin omassa tiedotteessa päätöstä pidettiin yllätyksenä. Poliisihallituksen mukaan asiaa on pohdittu jo pidemmän aikaa.

– Ennen kieltojen antamista Poliisihallitus on kuullut Sanoma Media Finland Oy:tä useita kertoja ja tavannut yhtiön edustajia toimipaikassaan Riihimäellä. Poliisihallitus on myös saattanut näkemyksensä arpajaislain tulkinnasta Sanoma Media Finland Oy:n tietoon ennen kieltojen antamista 11.6.2019 päivätyssä lausunnossaan. Yhtiölle on tämän jälkeen varattu mahdollisuus arvioida peliensä toimeenpanoa.