Suomessa ainoastaan kasvattajaseuraansa Lukkoa edustanut Janne Niskala lopetti pitkän pelaajauransa viime kauteen.

Kevään 2011 kultaleijonan suunnitelmissa oli vetää hetki happea, mutta Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt halusi puolustajan tietotaidon heti käyttöön.

– Ensin ajattelin, että voisin pitää kokonaan vapaan vuoden, mutta kun pari kuukautta kauden päättymisestä oli kulunut ja sain vähän levätä, niin vastasin hänelle myöntävästi, Niskala toteaa Lukon nettisivulla.

Kokenut pelimies kertoo nähneensä vuosien varrella sen, miten ammattikiekkoilijan elämä on muuttunut. Vielä parikymmentä vuotta sitten saatettiin kesä mennä läpi vain golfia ja tennistä pelaten, mutta nykyään tilanne on täysin toinen.

– Nyt mukana on omat fysiikkavalmentajat, ruokavaliot ja erityisesti viiden viimeisen vuoden aikana myös henkinen valmennus on korostunut, Niskala painottaa ja jatkaa:

– Vielä 2011 kisoissa meille kävi joku ”puhumassa”, mutta nyt kaikissa liigajoukkueissa on mahdollisuus keskustella ulkopuolisen ammattilaisen kanssa. Tämä on varsinkin nuorille pelaajille hieno mahdollisuus, kun muutetaan uuteen ympäristöön.

Puhuessaan omasta pelaajaurastaaan nostaa Niskala esiin yhden toteutumattoman unelman. Liiga-mestaruutta hän ei koskaan voittanut.

Lähelle finaalipaikkaa Lukko pääsi kaudella 2015, kun Tappara pudotti raumalaiset välierissä oltuaan ottelusarjaa tappiolla jo voitoin 1-3.

– Monesti menestys on pienestä kiinni ja siinä piilee palloilulajien hienous. Kyllä mestaruus on realistinen mahdollisuus ja sen eteen Raumalla tehdään töitä, Niskala toteaa ja jatkaa:

– Organisaatiossa on tapahtunut paljon hyviä asioita viime vuosina ja sama kehitys jatkuu edelleen

Niskala itse toimii alkavalla kaudella A-junioreiden apuvalmentajana.