Liigan alkukautta ovat leimanneet ikävän ja vaarallisen näköiset taklaukset. Kuohuttavimpia tapauksia ovat Kärppien Jussi Jokisen antama pommi JYPin Julius Nättiseen, josta konkarille lätkäistiin jopa kahdeksan ottelun kakku.

Kohauttaneet ovat myös HPK:n Arto Laatikainen kolattuaan HIFK:n Micke-Max Åstenin sekä Tapparan Matias Lehtonen, jonka jyrän alle jäi Lukossa lainalla oleva Ilves-pakki Olli Vainio. Ilman pelikieltoja törkytaklauksistaan selvisivät KooKoon Martin Berger ja Kim Strömberg.

Jääkiekon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela ei käytä sanaa törkytaklaus.

– Itse asiassa ajattelen, että muutama vuosi sitten oli aika samanlainen kauden alku. Näen sen niin, että pelaajat nyt ovat vain vähän yli-innokkaita. He lähtevät kauhealla tsempillä ja innokkuudella kauteen, Saarela kertoo SuomiKiekolle puhelimitse.

– Sen takia on sattunut muutamia tällaisia ylilyöntejä. En keksi mitään erityistä syytä.

Saarelan mukaan näistä asioista on puhuttu ihan yhtä lailla viime aikoina kuin aiemminkin.

– Uskon, että pelaajat tunnistavat sen, että päähän kohdistuva taklaus on todella väärä teko, ja että sellaisiin ei pitäisi koskaan syyllistyä.

Toiminnanjohtaja uskoo siihen, että kyseinen trendi vähenee.

– Siihen vaikuttaa moni asia. Kun tässä on ollut tällainen rypäs, niin uskoakseni aika moni pelaaja joutuu tavallaan varomaan taklausta ainakin lähiaikoina, ettei vastaavia tilanteita tulisi. Tämä todennäköisesti vaikuttaa koko taklauspeliin tällä hetkellä.

Pelaajien välisessä kunnioituksessa ei siis ole tapahtunut mitään sellaista, josta tulisi olla huolissaan?

– En usko siihen, mielestäni se on todella kaukaa haettua.

Kyseisissä tapauksissa voisi käyttää käänteislogiikkaa. Viime vuosina on nähty turhan usein taklauksia tai muita, jotka ovat päättäneet uria. Näiden kohtaloiden voisi kuvitella vaikuttavan jokaiseen siten, että vastustajaa tosiaan kunnioitetaan. Kenellekään ei haluta mitään pahaa.

– Sanoisin, että vastustajan kunnioittaminen on mennyt parempaan suuntaan.

Liigakierros keskiviikkona kello 18.30 alkaen.