Espoolaisen edustusjääkiekon uutta tulemista kylvetään hartaasti maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Suomi-sarjassa. Nousu Mestikseen on ylemmässä jatkosarjassa sarjataulukon toisena olevalle Kiekko-Espoolle realismia.

Joukkueen puolustaja Jimi Santala on nauttinut kauden tärkeimpien pelien alkamisesta.

– Ylemmässä jatkosarjassa pelaaminen on maistunut, koska voittoja on tullut ja pelien taso sekä laatu ovat olleet runkosarjaan verrattuna korkeampaa, 30-vuotias Santala sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Espoolaisen juniorijääkiekon laatu on pysynyt raiteillaan läpi vuosikymmenten, mutta edustuskiekon taival on muistuttanut lähinnä kummitusjunaa. Santala tiedostaa, että suunta on oikea, mutta matka pitkä.

Espoon haastavuus ympäristönä palloilujoukkueelle on suomalaisessa urheilukeskustelussa tuttu käsite. Santala on kaupungin juniorituotannon kasvatti ja näkee syyt vaikeuksiin kaukana historiassa sekä kyljessä hohtavassa pääkaupungissa.

– Moni espoolainen on pitkän linjan Jokerien, HIFK:n tai jalkapallossa HJK:n kannattaja. Monessa perheessä isä tai isoisä on ollut jonkun edellä mainitun kannattaja, jonka myötä se on siirtynyt eteenpäin jälkipolville. Vaikka oma poika pelaisi espoolaisessa joukkueessa, jäljet ja juuret usein johtavat aina lopulta Helsingin puolelle.

– Tietenkin vaikutusta on myös ollut sillä, ettei espoolaisjoukkueiden lyhyen historian vuoksi pitkää jännettä ole päästy luomaan helsinkiläisseuroihin verrattuna, Santala pohtii.

Kiekko-Espoo kohtaa lauantaina Suomi-sarjan kärkiottelussa Mestikseen kiihkeästi niin ikään janoavan Kajaanin Hokin. Eroa kolmantena olevan Kiekko-Espoon ja Hokin välillä on viisi pistettä. Ruutu näyttää joukkueiden kohtaamisen suorana lähetyksenä kello 17.00 alkaen.

– Sen lupaan ihmiselle joka Suomi-sarjaa katsoo, että siellä sattuu ja tapahtuu paljon. Kolme läpiajoa ottelussa on vielä pieni määrä. Viisi tai kuusi alkaa olla lähempänä totuutta. Taitotasoltaan sarjassa on todella hyviä pelaajia, mikä mahdollistaa huimien yksilösuoritusten näkemisen. Yksikään joukkue ei taida trap-kiekkoa pelata. Viivelähtö on tuntematon sana tässä sarjassa, Santala nauraa.

Hokki ja Kiekko-Espoo kuuluvat Suomi-sarjan uskottavimpiin joukkueisiin myös päivittäisen tekemisen tasolla. Santalan mukaan Hokki on arjen laadussa vielä kuitenkin omassa kastissaan.

– Hokki on tämän sarjan ammattimaisin ja kovin vastustaja. Ammattimaisuus näkyy erityisesti siinä, että joukkueen peli on muita kontrolloidumpaa ja pelitapoja on erilaisia. Lisäksi joukkue harjoittelee ehkä muita enemmän ja pelaajat saavat pelaamisesta myös korvausta. Maailmaa nähneet pelaajat tuovat myös oman osansa ammattimaiseen kulttuuriin.

>Ruutu on kotimaisen jääkiekon koti! Yli 1400 ottelua kaudessa!>