Eräältä jääkiekkovaikuttajalta kysyttiin kerran, ketä pelaajaa hän arvostaa eniten. Kysymyksen esittänyt toimittaja odotti vastausta huipputason kahdensuunnan hyökkääjästä, mutta sai yllättäen kuulla tuntemattomia nimiä alasarjojen telaketjuista, joissa valojen kirkkaudesta välittämättä heittäydytään kiekkojen tielle pelkkä joukkueen keskinäinen kunnioitus palkintona.

Tässä piilee jyväskyläläisessä Liikunnan Riemussa pelaavan maalivahti Petri Pitkäsen mukaan myös maan kolmanneksi korkeimman sarjatason, Suomi-sarjan, kauneus.

– Meillä oli äskettäin esimerkiksi paikallisottelu Diskosta vastaan, johon pelaajat tulivat suoraan töistä. Hyvä jos yksi ehti lämmitellä, samalla kun itse tulin myöhässä pelipalaveriin töiden vuoksi. Lopussa alivoimalla meidän jätkät söivät kiekkoja nilkoilla, ranteilla ja selällä. Voitimme 4-3 ja peli loppui yhdeksältä illalla. Osa pelaajista oli taas aamulla kahdeksalta työpaikoillaan normaaleina palkansaajina. Ei siinä ole aikaa hirveästi nuolla haavoja, Pitkänen kertoo SuomiKiekko-sivustolle.

27-vuotias maalivahti kuvaa Suomi-sarjaa tasoltaan hyväksi, mutta toimintakulttuurin ammattimaisuus tekee eron Mestikseen verrattain isoksi.

Erot näkyvät esimerkiksi varustekustannuksissa. Mestiksessä seura kustantaa kauden aikana kuluvat varusteet, mutta Riemun pelaajien toiminta Suomi-sarjassa on omakustanteista. Pitkäsenkin on pian suunnattava kiltisti urheilukauppaan, sillä tammikuussa on mennyt jo kaksi maalivahdin mailaa.

Riemun pelaajat kustantavat vieraspeleissä ruokailut itse. Matsin jälkeen ajetaan kotiin, eivätkä kaikki pelaajat esimerkiksi siviilipuolen työkiireiden vuoksi pääse aina viikonlopun otteluihin.

– En muista, että Mestiksessä olisi koskaan ollut edes vaihtoehtoa jättää peliä välistä. Siellä pitää olla joustava työnantaja, jonka kanssa on sovittu muu aika, jolloin tunnit tehdään sisään, KeuPassa kolme kautta Mestistäkin pelannut Pitkänen kertoo.

– Suurimmalla osalla Mestiksessä pelaavista jääkiekko on vielä toiminnan pääpaino, mutta Suomi-sarjassa kiekko on vakava harrastus ja keskittyminen suuntautuu työhön sekä opiskeluun.

17 joukkuetta pelaavat sarjan voitosta ja paikasta Mestiksen karsintaan. Ruutu-suoratoistopalvelu näyttää jokaisen ottelun kuluvalla kaudella syyskuusta kevääseen. Suomi-sarjan runkosarja pelataan päätökseensä tänä viikonloppuna, jolloin ohjelmassa on 13 ottelua. Kausi jatkuu ylemmällä ja alemmalla loppusarjalla, jonka jälkeen edessä on pudotuspelit.

Suomi-sarjan ohjelmassa on ajateltu pelaajia. Pelejä kaudessa kertyy menestyksestä riippuen noin 30-40, mutta pelaajien arkivaatimusten vuoksi ne ovat muutamia keskiviikkoja lukuun ottamatta ajoitettu lauantaihin ja sunnuntaihin.

– Joukkueen kanssa on sovittu, että kahden pelin viikkoina treenataan kahdesti viikossa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Jääaika Jyväskylän kaltaisessa vilkkaassa urheilukaupungissa on tiukalla ja harjoitukset alkavat iltayhdeksän jälkeen. Kolmen arkivapaan aikana oheisharjoittelu hoidetaan omatoimisesti, Pitkänen avaa.

– Joukkueena harjoitellaan jäällä, mutta yksilöt hoitavat saliharjoittelun, lämmittelyn, venyttelyn ja muun henkilökohtaisen huollon sen mukaan miten itse kokee. Jos joku kokee, että hampurilaisateria valmistaa peliin parhaiten, hän toimii niin.

”Pelaajat tekevät talkoilla seuralle rahaa”

Pitkäsen edustama Liikunnan Riemu on Jyväskylän yliopiston ja sen liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden vuonna 2011 perustama urheiluseura. Edustusta seuralla on sen verkkosivujen mukaan tuttujen pallopelien lisäksi miehissä ja naisissa alamäkiluistelusta, tanssiin ja pöytätennikseen asti. Pitkänen kuvailee Riemua tiiviiksi yhteisöksi.

– Riemun toiminta perustuu pitkälle vapaaehtoisuuteen. Moni pelaaja kaukalon ulkopuolella kasaa budjettia, kerää sponsoreita ja tekee talkoilla seuralle rahaa. Toiset vastaavat esimerkiksi kioskista ja delegoivat sinne ihmiset. Arki Riemussa ei ole pelkästään sitä, että tullaan hallille, vaan pelaajat antavat toimintaan ison osan vapaa-ajastaan, jonka kautta esimerkiksi LähiTapiola Areenalla pelaaminen Hippoksella mahdollistuu seuralle.

Jyväskylä kaupunkina on Riemun kaltaiselle seuralle paras mahdollinen ympäristö. Liikuntatieteellinen tiedekunta vetää urheilullisia ihmisiä puoleensa ja on myös synnyttänyt urheilullisen yhteisöllisyyden. Pitkänen kertoo muualta Jyväskylään opiskelemaan muuttaneiden pelaajien omaksuvan seuran arvot nopeasti.

Mieluisia vastustajia Pitkänen nimeää Suomi-sarjasta muutamia.

– Paikallispeli Diskosta vastaan on ehdottomasti ylitse muiden. Ajankäytön kannalta lyhyet pelireissut ovat myös mukavia. Kajaanin Hokkia vastaan olen pelannut jo Mestiksessä ja Suomi-sarjan mittapuulla heillä on erinomaiset olosuhteet ja otteluissa tunnelmaa. Kalajoella on myös erinomaiset fanit.

Videopalaverit arkea myös tällä tasolla

Suomi-sarjaan saattaa sitä heikommin tuntevilla katsojilla yhdistyä mielikuvissa päätön kohkaus päästä päähän, jossa taktinen viisikkopeli loistaa poissaolollaan. Pitkänen oikaisee mielikuvan.

– Suomalaiselle jääkiekkoilijalle erilaiset pelitavat ja niiden omaksuminen ovat tuttua. Tälläkin tasolla tutkitaan palaverissa videoilta omaa ja vastustajan peliä. Näin ei ollut Australiassa, Pitkänen naurahtaa viitaten kahteen pelaamaansa kauteen Australian pääsarjassa, joka Pitkäsen mukaan vertautuu tasoltaan Suomen II-divisioonaan.

– Suomi-sarjassa pelaajat ovat suomalaisen juniorijärjestelmän läpi käyneitä, joten erilaiset pelitavat ja taktinen sisältö ovat tulleet lähes kaikille tutuksi jo varhain, Pitkänen sanoo.

Pitkänen kertoo muutaman vuoden takaa mieleen painuneesta ottelusta Joensuussa, jossa Riemun hyökkääjä jäi kovan taklauksen jälkeen keskialueelle makaamaan. Hieman yllättäen paikalle juoksi vapaaehtoinen toimitsija jäähyaitiosta, joka ojensi pelaajalle puhelimen. Taklattu pelaaja otti itse yhteyden hätäkeskukseen ja ilmoitti kysyttäessä sijainnikseen Mehtimäen jäähallin kaukalon ja vammaksi rikkoutuneen olkapään.

Suomi-sarjan kauneus on Pitkäsen mukaan ”arjen sankareissa”, kaukalon pelaajissa. Tavalliset työssäkäyvät duunarit ja opettajat vetävät alter egon ylleen ja taistelevat kaukalossa rakkaudesta lajiin. Suomi-sarjassa kun eivät välinpitämättömät palkkasoturit surffaile.

>>Ruutu on kotimaisen jääkiekon koti! Yli 1400 ottelua kaudessa!