Winnipeg Jetsin 118-kiloinen puolustajajärkäle Dustin Byfuglien loukkaantui aiemmin tällä viikolla Pittsburgh Penguins-ottelussa taklattuaan toista jättiä, Pens-pakki Jamie Oleksiakia.

Kovan törmäyksen jälkeen Byfuglienilla oli aluksi suuria vaikeuksia nousta ylös jäästä ja hän tarvitsi apua päästäkseen takaisin vaihtopenkille.

Lopulta joukkuetoverit auttoivat jenkkipakin aitioon ja tämä vietiin tarkempiin tutkimuksiin mahdollisen aivotärähdyksen varalta. Jetsin lääkäri arvioi Byfuglienin kuitenkin pelikuntoiseksi ja tämä tuli vielä kaikkien yllätykseksi jatkamaan kamppailun loppuun.

Nyt Winnipeg Sunin haastattelema Kanadan johtava aivotärähdysten asiantuntijalääkäri Charles Tator hämmästelee ratkaisua.

– Hän oli pokerryksissä ja hoiperteli tilanteessa. Nuo ovat selviä oireita aivotärähdyksestä. Jos olet pökerryksissä ja hoipertelet, niin sinulla on aivotärähdys, Tator toteaa ja jatkaa:

– En ymmärrä miten aivotärähdystä ei huomattu. Pelaajan laittaminen takaisin jäälle ei ole tuollaisessa tilanteessa järkevää.

Tatorin mukaan aivotärähdyksen diagnosoimiseksi vaaditaan ammattitaitoinen henkilö, eikä tilanteessa voi luottaa vain pelaajan sanaan, sillä tämä voi vain haluta takaisin kaukaloon.

Lääkäri muistuttaa reilut viisi vuotta sitten Kanadassa sattuneesta tapauksesta, jossa 17-vuotias naisrugbypelaaja Rowan Stringer kuoli kentälle saatuaan toisen aivotärähdyksen. Hän kärsi jo ennestään aivotärähdyksesä, joka ei ollut ehtinyt parantua.

Tator toteaa Byfuglienin antamisen palata takaisin kaukaloon olleen riski, jollaista yhdenkään ammattilaisjoukkueen ei tulisi enää 2018 tehdä.

Jets tiedotti torstaina puolustajan saaneen tilanteessa aivotärähdyksen ja asetti tämän loukkaantuneiden listalle.

Myös NHL on ottanut tapauksen tutkintaansa.