Kaikki lähti liikkeelle kavereiden läpänheitosta. ”Meidän NHL-mieheltä löytyy kaikki oleellinen tieto kiekkoon liittyen. Sehän on kuin kävelevä tietopankki.”



Joonatan Anttonen, NHLmies, naurahtaa, kun hän miettii, mistä koko homma on aikanaan saanut alkunsa. Kiekkoseuraaja oli tuolloin lukiossa, kun hän puolihuolimattomasti päätti aloittaa sosiaalisessa mediassa NHL-uutisten ja videoiden koostamisen ja kokoamisen.

Alkuun projekti oli pienimuotoista. Seuraajat olivat kavereita, jotka saivat yhdestä paikkaa kaiken oleellisen tiedon NHL:n tapahtumista. Hiljalleen projekti kuitenkin kasvoi – ja samalla seuraajamäärä. Tänä päivänä 25-vuotias kiekkoseuraaja on jo itsessään todella merkittävä mediabrändi.

Instagramissa nuoren miehen NHLfi-tiliä seuraa jo melkein 100 000 kiekkofania. Myös Snapchatissa NHLmiehen lukijamäärät ovat valtavia: hänen päivitykset näkevät päivittäin noin 15 000 seuraajaa. Voi siis sanoa, että Anttonen on itsessään media, jota nuoret kiekkofanit kuluttavat päivittäin.

Kuvaavaa on, ettei yksikään perinteinen suomalaismedia yllä edes lähelle nuoren miehen lukemia. Samalla Anttosen harrastuksesta on tullut työ – opiskelun ohella oman median päivittäminen on avannut ovia erilaisille yhteistyökuvioille.

Miksi ihmiset seuraavat toista NHL-seuraajaa? Anttonen virnistää kysymykselle.


- Hyvä kysymys. Ehkä suurin juttu on samaistuttavuus. En ole koskaan esittänyt mitään asiantuntijaa. En väitä tietäväni kaikkea. Kerron usein vain omia näkemyksiäni – ihmiset tykkäävät keskustella ja kertoa omat mielipiteensä, Anttonen pohtii SuomiKiekko-sivustolle.

Anttonen on projektillaan löytänyt juuri ne kuluttajat, joiden perään isot mediat kuolaavat tällä hetkellä: nuoret miehet ja naiset. Instagram ja Snapchat ovat profiloituneet vahvasti nuorison alustoiksi – kun vanhukset ovat vallanneet Facebookin, kuluttaa uusi sukupolvi erilaisia alustoja – ja eri tavalla.

Esimerkiksi Instagramissa Anttonen tarjoaa NHL-uutisia reaaliajassa ja ilman koukkuja. Sen myötä moni kiekkoseuraaja löytää tiedon tai yön suomalaismaalit ensimmäisenä juuri Instagramista.

– Uskon, että moni haluaa seurata juuri nuoria kasvoja. Ja nuorten ihmisten juttuja. Somessa nykyään kenestä tahansa voi tulla julkkis hyvinkin erilaisilla sisällöillä. NHL-uutisointi ja keskustelu aiheesta kokoaa samantyylisiä ihmisiä yhteen, Anttonen pohtii.

Voi siis anoa, että Anttonen on jo Suomen kuuluisin NHL-fani. Se näkyy myös arjessa yllättävällä tavalla.

– On ollut hauska huomata, kuinka ihmset tulevat kaduilla tai baareissa juttelemaan ja ottamaan yhteiskuvia. Se on aika hullua – en koe itse, että olisin kuvan arvoinen.

NHL-huuma räjähtänyt käsiin

Marraskuun alussa Anttonen ja muut suomalaiset NHL-seuraajat elävät kissanpäiviä, kun sarja rantautuu Helsinkiin. Winnipeg Jetsin ja Florida Panthersin huippupelin alla ilmassa on jo kovaa kiekkohuumaa – peli myytiin loppuun jo kauan aikaa sitten.

Anttonen uskoo, että sarjan suosio on räjähtänyt käsiin vasta viime vuosina. Usean nuoren suomalaistähden hyppy NHL:ään on saanut ihmiset kiinnostumaan sarjasta uudella tavalla.

– Moni yhä nuorempi seuraaja on hypännyt kokonaan NHL:n pariin. Kiinnostustus on paljon suurempaa kuin aiemmin. Ja siinä iso syy on suomalaispelaajilla.

– Ei ole pitkä aika, kun NHL:ssä saattoi mennä vaikkapa viikko ilman, että suomalaiset tekivät mitään ihmeellistä. Nyt sarjasta löytyy monta pelaaja, jotka ovat isossa roolissa – ja sitä on upea seurata, Anttonen pohtii.



Marraskuun NHL-pelit ovat itsessään kovaa mainosta sarjalle. Patrik Laineen ja Aleksander Barkovin kaltaiset supertähdet johtavat joukkojaan ison yleisön edessä.

Anttonen aikoo olla itse paikan päällä huippupeleissä. Vuoden sisään mahtuu myös useita muita reissuja. NHL vie miestä usein myös rapakon taakse.

– NHL on niin hieno sarja, että sen perässä kelpaa reissata, Anttonen kiteyttää.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo