NHL-uransa aikana yli 1400 ottelua pelannut ja kahdesti Stanley Cupia juhlinut tsekkilegenda Patrik Elias on palannut jääkiekon pariin.

New Jersey Devilsin paidassa kaikki NHL-ottelunsa pelannut Elias lopetti pitkän ja ansiokkaan uransa keväällä 2016. Pienen tauon jälkeen hän on jälleen kuvioissa mukana ja toimii Tshekin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentajana.

– Kun on pelannut pitkään, sitä haluaa pysyä tovin erossa jääkiekosta. Yllätyin, kuinka nopeasti palasin, Elias kertoo Elite Prospectsin haastattelussa.

Tulevat alle 20-vuotiaiden MM-kisat järjestetään Kanadassa. Elias on luonnollisesti asiasta innoissaan.

– On etuoikeus saada osallistua turnaukseen. Tämä on monella pelaajalle todella tärkeä paikka näyttää. Minulle nämä kisat ovat World Cupin ja olympialaisten jälkeen isoin turnaus.

Tshekin juniorituotanto oli pitkään hunningolla, kunnes asialle alettiin vasta viime vuosina tehdä jotain. Parhaiten tämä on näkynyt alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden mitalisijojen määrässä: tällä vuosikymmenellä kasassa on alle 18-vuotiaista yksi hopea ja alle 20-vuotiasta ei ole tullut kotiin viemisiä ollenkaan.

Tämä asettaa, ainakin toistaiseksi, Tshekin menestyshaaveille rajoitteita.

– Katsokaa Suomen ja Ruotsin joukkueita – heillä on enemmän pelaajia. Se tekee eron, Elias harmittelee.