Onko Jokereissa liian vähän suomalaisia? – Asiantuntija Antti-Jussi Niemi vastaa: ”Ei siitä mihinkään pääse”

© Kuva: Ilari Isotalo

Jokerit aloitti KHL-kautensa uuden päävalmentaja Lauri Marjamäen alaisuudessa voitokkaasti, kun se kaatoi maanantaina kiinalaisen Kunlunin lukemin 6-3. Tänään keskiviikkona narripaitojen kausi jatkuu, kun se kohtaa Hartwall Areenassa Amur Habarovskin. Viasatin asiantuntija Antti-Jussi Niemi perkaa ottelun lähtökohdat.

Antti-Jussi Niemi, minkälaiselta Jokerien peli avausottelussa Kunlunia vastaan näytti?

– Oli kiva nähdä heidät ensimmäistä kertaa tosipeleissä Marjamäen alaisuudessa. Ensimmäinen erä oli ihan ok, toinen oli todella hyvä, mutta kolmannessa erässä tuli heikko kymmenen minuuttia, kun tilanne oli 4-1. Kokonaisuutena se oli hyvä esitys.

Kauden avausottelussa joukkueen ykkösketju teki valtaosan joukkueen tehoista. Onko Jokerit liikaa ykkösketjunsa varassa?

– Se on hyvin rakennettu ketju. (Peter) Regin pystyy jakamaan sentterinä hyvin kiekkoa, (Sakari) Manninen on monipuolinen pelaaja ja (Steve) Moses on se puhdas maalintekijä. Jokereilla pystyy periaatteessa kolme kenttää tekemään maaleja, joten ei se ole pelkästään ykkösketjun varassa. Jesse Joensuu sai esimerkiksi myös onnistumisen, mikä on hyvä juttu.

Jokerit on saanut paljon kritiikkiä, että joukkueessa on liian vähän suomalaisia. Onko asia näin?

– Ei siitä mihinkään pääse. Pakeista (Sami) Lepistö ja (Tommi) Kivistö ovat kärkiäijiä. Kolmessa kärkihyökkäysketjussa on yksi suomalainen ja kaksi ulkomaalaista ketjua kohden. Se ei ole kuitenkaan helppo yhtälö hankkia pelkästään suomalaisia, kun Jokerit taistelee pelaajista muiden KHL-seurojen, NHL:n ja Liigan kanssa esimerkiksi.

Minkälainen vastustaja Amur on?

– Heillä on vaihtunut joukkue paljon. Koutsi vaihtui, Juha Metsola lähti maalista ja paras pistemies lähti. Metsola on paha menetys heille. Ainakaan ensimmäisessä pelissä heidän maalivahtinsa ei vakuuttanut.

– Puolustus heillä on kova. Heillä on siellä kokeneita pelaajia. Hyökkäys on ihan tasainen ja heidän kakkos- ja kolmosketjut ovat hyviä, mutta se terävin kärki puuttuu.

Onko Jokerit ottelussa ennakkosuosikki?

– Ehdottomasti. Tämä peli pitää naulata. Sanoin, että ensimmäisestä kolmesta ottelusta täytyy ottaa täydet kuusi pistettä. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Odotan Jokereilta sellaista aktiivista ja tiivistä peliä, jota on kiva katsoa.

Myös Amurin sarja-avauksessa tehtiin yhdeksän maalia, kun joukkue hävisi Spartak Moskovalle luvuin 6-3. Onko tänään odotettavissa jälleen maalijuhlat?

– Nehän ovat olleet Jokereita vastaan tiukkoja pelejä aikaisempina vuosina. Viimeisestä viidestä heidän kohtaamisestaan kolme on ratkennut vasta jatkoajalla. Kyllähän sellaista peliä on kiva katsella, jossa maaleja tulee. Yleensä heillä on ollut tiivis puolustus, jonka viimeisenä lukkona Metsola toimi. Jokereilla ei ollut viime pelissä oman pään puolustuspelaaminen vielä täydessä formissa, mutta uskon, että se paranee ajan myötä.

Ketä pelaajaa kannattaa seurata Jokereiden riveistä illan ottelussa?

– Heillä oli viime pelissä kolme ehdotonta onnistujaa: Manninen, Moses ja puolustaja Viktor Lööv. Lööv pelasi aivan hemmetin hyvin. Hän oli rohkea ja toi kiekkoa hyvin ylöspäin. Hän on perusvarma pakki, joka ei säkenöi, mutta jos olisin valmentaja, haluisin hänet aina omaan joukkueeseeni, Niemi kehuu.

Viasat Urheilu -kanava ja Viaplay näyttävät ottelun suorana lähetyksenä. Kiekko tippuu jäähän kello 18.30. Studio-osuus alkaa jo klo. 18.00.

Jesse Happonen