Ruotsissa on tänään juhlittu – Sveitsin on puolestaan vallannut maansuru.

Sveitsi oli niin lähellä, niin lähellä ensimmäistä maailmanmestaruuttaan – ja kuitenkin niin kaukana. Käkikellomaan joukkue johti MM-finaalia kolmeen otteeseen – ja aina Ruotsi kiri rinnalle ja lopulta ohi.

Nino Niederreiter vei Sveitsin johtoon avauserän 17. minuutilla, mutta vain reilu minuutti myöhemmin Gustav Nyquist tasoitti.

Toisen erän alkajaisiksi osui Sveitsin Timo Meier, ja reilut kymmenen minuuttia myöhemmin Ruotsin Mika Zibanejad. Tämän jälkeen pelattiin jatkoaika mukaan lukien yli 45 minuuttia ilman maalia.

Mutta jatkoajalla kumpikin oli todella lähellä voitto-osumaa. Kun jatkoaikaa oli jäljellä neljä minuuttia, Sveitsin Kevin Fialalla oli loistopaikka laukoa kiekko läheltä maaliin. Fiala pääsi laukomaan onetimerin muutamasta metristä Ruotsin puolustajan Mattias Ekholmin katsellessa tilannetta lähietäisyydeltä kirjaimellisesti istualtaan. Fiala ei kuitenkaan saanut laukaustaan lähtemään tarpeeksi ylös, vaan kiekko pysähtyi Ruotsin maalivahdin Anders Nilssonin suojuksiin.

Aivan jatkoajan viime sekunneilla oli tapahtua ”ruotsit”. Adam Larsson sai kiekon siniviivaan ja tykitti sydämensä kyllyydestä. Kiekko kilahti Sveitsin maalin tolppaan, kun jatkoaikaa oli jäljellä kaksi sekuntia.

Lopulta ratkaisu siis haettiin rangaistuslaukauskilpailusta. Siinä osui ensin Sveitsin Sven Andrighetto. Ruotsin kolmas laukoja Oliver Ekman-Larsson ja neljäs yrittäjä Filip Forsberg onnistuivat, ja kun loput Sveitsin laukojat epäonnistuivat, Ruotsi pääsi aloittamaan historiansa 11:nnet jääkiekon MM-kultajuhlat.

Katso MM-finaalin ratkaisuhetket vielä kerran jutun alussa olevalta IIHF:n julkaisemalta videolta.