JYVÄSKYLÄ. JYP esitteli perjantaina uuden päävalmentajansa. Jyväskyläläisseuran ruoriin tarttuu liigatasolla päävalmentajana debytoiva Lauri Merikivi, 35.

Kaksi viime kautta Merikivi on luotsannut JYPin A-junioreja. Aiemmin mies on valmentanut mm. Heinolan Peliittoja Mestiksessä sekä Oulun Kärppien naisten SM-sarjajoukkuetta ja B-junioreja.

Ihan viimeksi Merikivi on valmentanut Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkuetta maailmanmestaruuteen päättyneissä MM-kisoissa. Merikivi kuului kyseisen joukkueen valmennustiimiin kolmen kauden ajan, eli siitä asti, kun mestaruuden voittaneesta 2000-syntyneiden ikäluokasta muodostettiin U16-maajoukkue.

Merikivi hyppäsi siis tuoreena maailmanmestarivalmentajana Euroopan mestarijoukkueen peräsimeen. Vielä pari kuukautta sitten Merikivi ei olisi uskaltanut kuvitella, että tällainen yhtälö toteutuu. Toki MM-kulta oli tavoitteena, ja hän oli pitkään yksi CHL-mestari JYPin uusista päävalmentajaehdokkaista, mutta silti skenaario vaikutti epärealistiselta.

– Ihmeellisiä asioita tapahtuu elämässä, Merikivi naurahti SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

”Monta eri tapaa pelata”

Merikiven mukaan poikien maajoukkueprojekti oli hänelle valmentajana erittäin antoisaa aikaa.

– Maajoukkuepestin suurimpia anteja oli ymmärrys siitä, miten monin eri tavoin lätkää pystyy pelaamaan. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Se, että viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti sitoutuvat yhdessä sovittuun tapaan, mikä ikinä se onkaan, ja tekevät hommaa kimpassa – se on se iso juttu, Merikivi sanoi.

[nosto tasoitus=”oikea”]Lempinimi kertoo ”Hölöstä” paljon! Itse olen luonteeltani erilainen; rauhallinen ja analyyttinen.[/nosto]

Merikivi puhuu paljon samantyyppisistä asioista valmentamisen perustana kuin voittoisien Pikkuleijonien päävalmentaja Tommi Niemelä: hyvästä ilmapiiristä, yhteishengestä, yhdessä tekemisestä ja toisten auttamisesta.

Oletteko valmentajina hengenheimolaisia Niemelän kanssa?

– Tietyllä tapaa, joo. ”Hölö” on avoin ja puhelias persoona – lempinimi kertoo hänestä paljon! Itse olen luonteeltani erilainen; rauhallinen ja analyyttinen, mutta perimmäinen ajatus valmentamisesta meillä on aika samanlainen. Siihen kuuluvat yhteistyö, ilmapiiri, uskallus mennä ja tehdä asioita… Yhtäläisyyksiä löytyy, Merikivi summasi.

Saa yrittää ja tehdä virheitä

Kysyttäessä, millaista jääkiekkoa Merikivi haluaa joukkueensa pelaavan, vastaus oli tyhjentävä.

– Tykkään hyvästä lätkästä!

[nosto tasoitus=”oikea”]Minun filosofiassani saa mennä, yrittää ja tehdä virheitä. Pitää olla vapaus pelata.[/nosto]

Toki mies täsmensi heittoaan ilman eri pyyntöä. Mikäli Merikiven opit menevät perille, JYPin pelejä analysoidessa tuskin joutuu paljon käyttämään Suomi-kiekon ”kirosanoja” trap ja viivelähtö.

– Minun filosofiassani pelaajat saavat mennä, yrittää ja tehdä virheitä. Pitää olla vapaus pelata, koska tämä on pelaajien peli, Merikivi alleviivasi.

Kokonaan toinen kysymys olikin piilotettu jo edelliseen alustukseen: miten Merikivi saa viestinsä läpi ja haluamansa asiat näkymään kaukalossa, kun valmennettavana on joukko erittäin kokeneita ja meritoituneita pelaajia.

Esimerkiksi herrat nimeltä Juha-Pekka Hytönen, Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen ovat vanhempia kuin päävalmentajansa, Ossi Louhivaara ja Mikko Mäenpää suunnilleen samanikäisiä. Kaiken lisäksi Hytönen ja Immonen kuuluvat seuran omistajaportaaseen.

Toisaalta JYP teki valintaprosesissa pitkän ja huolellisen työn, ja valmentaja valittiin nimenomaan seuran strategian perusteella. Siinä prosessissa omistajia, myös Hytöstä ja Immosta on kuultu, ja nämä ovat olleet siunaamassa seuraavan valmentajansa valintaa.

Hytösessä, Immosessa ja muussa kokeneessa kaartissa onkin Merikivelle tärkeä ja tukeva selkänoja – mikäli hän saa pelaajat taakseen.

Hieman yllättävää oli, että Merikivi myönsi, ettei tunne Liiga-JYPin pelaajia juuri lainkaan.

[nosto tasoitus=”oikea”]On paljon naamoja taululla ja nimiä selissä, mutta hirveästi en pelaajia tunne.[/nosto]

– On paljon naamoja taululla ja nimiä selissä. Pari vuotta on tullut seurattua sivusta, mutta hirveästi en pelaajia tunne. Mutta nyt aletaan tutustua. Valmennuksen kesken on jo vähän tutustuttu, mutta vielä pitää oppia tuntemaan valmennustiimikin paremmin, Merikivi kertoi.

Merikiven valmennustiimiin kuuluvat Jukka Ahvenjärvi, Jarkko Hyytiä ja Antti Turunen.

– Pelaajiin tutustuminen alkaa heti, ja se ajaa nyt kaiken edelle. Kaikkien kanssa istutaan kahden kesken, mutta mitään maata mullistavaa ei tehdä. Mutta ennen kuitenkin tutustutaan kuin aletaan miettiä karvauksia, Merikivi heitti.

Se, että Merikivi on nuori valmentaja ja aiemmin korostetusti juniorivalmentaja, ei hänen mukaansa vaikuta tulevan joukkueen profiiliin. Toisaalta ei Merikivi paljon pääse ensi kauden joukkueen koostumukseen edes vaikuttamaan.

– Ei minun valintani mitään profiilin muutosta tarkoita. Joukkue on rakennettu kimpassa, ja se on sellainen kuin se on. Katsotaan sitten, millainen se on tulevaisuudesssa, Merikivi sanoi arvoituksellisesti.

Ihmisten hyvinvointi kaiken edelle

JYP kertoi aiemmin keväällä etsivänsä joukkueelle ”pelitapa- ja ilmapiirivalmentajaa”. Merikiveltä kysyttiin, miten hän kokee täyttävänsä nämä määreet.

[nosto tasoitus=”oikea”]Joukkueen ilmapiiri rakentuu ihmisistä – samoin kuin peli.[/nosto]

– Ei ole mahdollista, että keskittyisi vain ilmapiiriin tai pelitapaan. Kumpikin vaikuttaa toiseensa, kaikki liittyy kaikkeen. Näiden asioiden on kuljettava käsi kädessä, jotta voi onnistua, Merikivi muistutti.

– Valmentamisessa on niin monta asiaa. Ei tämä ole pelkkää jääkiekon valmentamista. Se, miten ihminen voi, ihmisen arki ja elämänhallinta ovat erittäin tärkeitä, että voi urheilla hyvin. Joukkueen ilmapiiri rakentuu ihmisistä – samoin kuin peli, hän korosti.

Liiga-JYPin valmennuksen avuksi tulee nyt myös Marko Malvela, joka vastaa joukkueen henkisestä valmennuksesta.

– Sekä minä että seurajohto halusimme Markon tähän mukaan. Teimme yhteistyötä jo viime kaudella, kun hän oli A-juniorien taustoilla. Saimme rakennettua yhdessä hienoa tarinaa. Hienoa, että hän lähti mukaan, Merikivi kommentoi.

Merikivi kuitenkin muistutti, että henkistä valmennusta on myös joukkueen jokapäiväisen ilmapiirin vaaliminen.

– Se, että sanotaan moi ja miten olemme joukkueena yhdessä, millaista palautetta annamme ja miten – se kaikki on myös mentaalista valmennusta, päävalmentaja painotti.

Tulevan kauden tavoitteita Merikivi ei ryhtynyt maalailemaan – ei ainakaan perinteisessä eli menestysmielessä.

[nosto tasoitus=”oikea”]Tärkeintä on, että toiminta mahdollistaisi voittamisen. Voitto tulee aina tekemisen seurauksena.[/nosto]

– Isoin tavoite on, että pystymme yhdessä luomaan sellaisen ilmapiirin ja sportin arkeen, että se mahdollistaa pelaamisen yksittäisten pelien voitoista ja vähän isommistakin asioista. Vaikea sanoa, mikä tavoite voisi olla, kun en ole jutellut yhdenkään pelaajan kanssa.

– Tärkeintä on, että toiminta mahdollistaisi voittamisen. Voitto tulee aina tekemisen seurauksena, Merikivi naulasi.