Kuten valtaosa jääkiekon seuraajista jo tietää, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo ilmoitti viime viikolla luopuvansa 51 prosentin omistusosuudestaan KHL-seura Helsingin Jokerien taustyhtiössä Jokerit Hockey Club Oy:ssä.

Harkimo on ilmoittanut etsivänsä osuudelleen ostajaa, ensisijaisesti suomalaista. Kokonaan toinen juttu on, kuka haluaa ostaa enemmistöosuuden kymmenien miljoonien eurojen tappioita tehneestä liiketoiminnasta. Yhtä hyvin mahdollista on, että uusi omistaja löytyy ulkomailta.

Harkimo on tietyllä tapaa edustanut nyky-Jokereissa perinteitä – siis sitä, mitä viime kaudella 50 vuotta täyttäneen seuran perinteistä on jäljellä.

Harkimon myötä Jokereista poistuu viimeinenkin napanuora siihen Jokereihin, jonka jo edesmennyt Aimo Mäkinen vuonna 1967 perusti Töölön Vesan raunioille. Siihen Jokereihin, joka voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 1973, hävisi Stadin finaalit HIFK:lle 1983, ajautui vaikeuksiin, putosi ja nousi uudelleen SM-liigaan kaudeksi 1989–90, jonka Harkimo pelasti alkuvuonna 1991 – ja joka Harkimon johdolla nousi suomalaiseksi jääkiekkodynastiaksi 1990-luvulla.

Nyt Ilta-Sanomat spekuloi skenaariolla, joka raastaa Jokerien uskollisten fanien sydämiä lujaa. IS on kaivanut esiin tiedon, jonka mukaan seuran tuotemerkin omistaa Helsingin Jokerit ry eli Jokerien junioriorganisaatio. IS väläyttelee mahdollisuutta, että jos Jokerit ry ei ole tyytyväinen uuteen omistajapohjaan ja tämän toimintaan, junioriorganisaatio voisi kieltää Jokerit Hockey Club oy:tä eli käytännössä KHL-Jokereita käyttämästä seuran nykyistä nimeä ja logoa.

– Olemme tehneet Jokerit Hockey Club Oy:n kanssa sopimuksen tuotemerkin kaupallisesta käyttöoikeudesta. Sopimus on edelleen voimassa, mutta mikäli siihen liittyvät ehtomme eivät täyty, meillä on aina mahdollisuus purkaa sopimus ja kieltää nimen käyttö. Olemme asettaneet ehtoihin tietyt viitekehykset, joita en tässä kohdin avaa, Jokerit ry:n puheenjohtaja Kim Borgström sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Borgström kuitenkin korostaa, että lähtökohta on, että tilanne pysyy ennallaan.

– Esimerkiksi Nokiakin myytiin aikanaan ulkomaalaisille, Borgström huomauttaa.

– Meille tärkeintä on huolehtia Jokerien junioripelaajatuotannosta. Toki seuraamme tilannetta tarkasti ja vaalimme kunnialla Aimo Mäkisen perintöä loppuun asti. Jos asiat alkaisivat mennä vihkoon, puuttuisimme tilanteeseen. Uskon kuitenkin, että kaikki menee hienosti, Borgström linjaa.

Lue Ilta-Sanomien alkuperäinen uutinen aiheesta tästä linkistä.