Liigan historia tuntee lukemattoman määrän epäonnistuneita ulkomaalaishankintoja. Riski oli ainakin menneinä vuosina suuri, että pelaaja ei ollut ihan sitä mitä vakuuteltiin. Ei ollut välineitä, joilla varmistaa tiedon pitävän paikkansa.

Jääkiekossa pötypuheet ja paisuttelut paljastuvat kuitenkin nopeasti ja karusti, kun aletaan pelaamaan. Kuten Iltalehti listauksessaan osoittaa, tällaisia tapauksia on ollut. Yksi niistä oli Tappara-maalille syksyllä 1999 hankittu kanadalaismaalivahti Scott Bailey.

Bailey saapui Tampereelle, kun Mika Noronen teki NHL-sopimuksen ja häipyi Pohjois-Amerikkaan. Kanadalaisen tehtävä oli laittaa luukut kirvesrintojen maalilla säppiin.

Lopputulos oli karmea. Tappara hävisi kaikki kuusi Baileyn pelaamaa ottelua ja kanadalaisveskari torjui järkyttävän huonolla torjuntaprosentilla, 80,03. Bailey palasi nopeasti takaisin Pohjois-Amerikkaan.

Suoraan takaisin lentokentälle

Lukko haki kuumeisesti puolustuspäähän vahvistusta kevään 2011 pudotuspelejä silmällä pitäen. Markkinoilta ei tahtonut juuri mitään löytyä, kunnes tärppäsi. Lukko ilmoitti tehneensä sopimuksen tsekkipuolustaja Angel Krstevin kanssa.

Seuraavana päivänä Lukko ilmoitti, että sopimus on purettu. Agentin ja pelaajan vakuutteluista huolimatta Lukon silloinen pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalo vei Krstevin röntgeniin, jossa paljastui leikkausta vaativa vamma.

– Ajoin hänet suoraan takaisin lentokentälle. Mielestäni hoidimme asian ammattimaisesti, Vanhatalo sanoi Iltalehdelle.

Viisari värähti

KalPa hankki itselleen kokoa ja näköä syksyllä 1996. Joukkueen vahvuuteen liittyi viimeiset vuodet Pohjois-Amerikassa viettänyt, lähes kaksimetrinen venäläispuolustaja Dmitri Filimonov.

Venäläisellä oli vaikeuksia sopeutua paikalliseen kiekkokulttuuriin. 27 pelattua ottelua ja tehotilaston lukema -14 kertoo, että hänen varsinainen työnsä eli puolustaminen ei mennyt ihan nappiin.

Filimonovin nimi painui lopullisesti kuopiolaisen kiekkokansan mieliin, kun venäläiskarpaasi hönkäisi autoillessaan tuhdin 2,4 promillen lukeman alkometriin pikkujoulurientojen jälkeen. Lopulta Filimonov palasi kotikaupunkiinsa Permiin, jossa pelasi uransa loppuun asti.

Voit lukea alkuperäisen listauksen tästä.