TURKU. Helsingin IFK päätti kautensa perjantaina pronssijuhliin, kun TPS kaatui jatkoajalla 3-2-lukemin. Pelin jälkeen kaikkia kiinnosti erityisesti yksi pelaaja. HIFK:n maalivahtikonkari Niklas Bäckström esiintyi HIFK:n paidassa todennäköisesti viimeistä kertaa.

Paino sanalla esiintyi, sillä minuuttiakaan Bäckström ei ottelussa pelannut. Kevin Lankinen kantoi torjuntavastuun. Bäckströmin raskas kausi sai onnellisen lopun. HIFK-vahti avautui tammikuussa seuran ongelmista ja omasta kohtelustaan avoimesti mediassa.

– Olen pelannut aika monta vuotta ammattilaisena, enkä ole koskaan kokenut tällaista kautta. Aina oppii jotain uutta ja näkee erilaisia asioita. Onhan tämä kausi ollut todella raskas henkisesti, mutta jääkiekossa on se hyvä puoli, että sulla on joukkuekavereita, jotka seisovat sun tukena. Se on joukkueurheilun hienoutta, että autetaan toisia kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella. Se on se tärkein, Bäckström aloitti.

Suoraan kysymykseen siitä, miten ura jatkuu vai jatkuuko se ollenkaan, HIFK-vahti ei osannut tunnemyrskyn keskellä vastata.

– En tiedä. Tässä on nyt niin paljon tunteita, että mä en halua tehdä mitään päätöksiä. Olen siitä onnellisessa asemassa, että on vaihtoehtona jatkaa pelaamista tai sitten jotenkin muuten jääkiekon parissa. Tarkkaan se pitää miettiä.

Pronssipeli taisi kuitenkin olla viimeinen pelisi IFK:ssa?

– Niin. Siltähän se näyttää ja hienoa, että voitettiin. Seuraa vastaan mulla ei ole ikinä ollut mitään. En toivo, että kukaan sitä asiaa on niin käsittänyt. Kyse on ollut siitä, miten täällä on asioita hoidettu. Kukaan ei ole tullut ainakaan mulle sanomaan, että se sopisi heidän arvomaailmaansa tai sitä, että asiat pitäisi noin hoitaa. Toivottavasti näin ei enää ikinä jatkossa käy. Nyt on opittu läksy ja maksettu siitä hinta.

Vaikka Bäckström ei perjantaina pelannutkaan, niin osasi hän silti arvostaa seuran elettä ottaa hänet vielä kerran viralliseksi joukkueen jäseneksi. Hän sai hakea pronssimitalin HIFK:n paita päällä.

– Totta kai se on hienoa ja siinä on iso ero. Tobias (urheilujohtaja Salmelainen) on tehnyt ison duunin sen eteen ja siitä iso kiitos hänelle. Tärkeintä on se, että saat olla osa joukkuetta. Meille pelaajille se arvostus ja kunnioitus on aina se tärkein. Jos jääkiekkoilijalta viedään se joukkue pois, niin silloin sulta viedään kaikki. Vaikea on löytää pahempaa rangaistusta pelaajalle. Se, että sain olla näiden jätkien kanssa mukana, niin se on erittäin tärkeää, Bäckström sanoi liikuttuneena.

Bäckströmin alkuvuoden avautumisen motiiveita arvailtiin, mutta aika selväksi ne perjantaina tulivat. ”Nikke” halusi, että HIFK:n toimintakulttuuri muuttuu vastaamaan seuran arvoja. Onko niin tapahtunut jo nyt?

– Toivotaan niin. Se oli radikaali ja kova ratkaisu, mutta joskus niitä on vain tehtävä. Toivon, ettei kaikkea vain lakaistaisi maton alle. HIFK on uskomattoman ja käsittämättömän hieno seura. Ei mulla seuraa vastaan ole koskaan ollut mitään, eikä tule koskaan olemaankaan, mutta joitain asioita on tapahtunut, mitä ei saisi koskaan ammattilaisurheilussa tällä tasolla tapahtua. Toivottavasti nyt ollaan opittu tämä läksy ja se ei tapahdu enää kenenkään toisen pelaajan kohdalla, Bäckström toivoi.

Bäckström kertoi alkuvuodesta, että HIFK:n entinen urheilujohtaja Tom Nybondas oli valehdellut hänelle. Kokeneelle maalivahdille sanottiin, että Atte Engren olisi mukana vain sen aikaa, kun Kevin Lankinen on loukkaantuneena, mutta varsin pian selvisi, että Engren on mukana koko kauden. Bäckström putosi kolmosvahdiksi ja harjoitteli kahdestaan maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa. Välit asianosaisten kanssa eivät ole kunnossa.

– Sanotaan nyt vaikka niin, että niin paljon tapahtunut asioita, ettei niitä välejä ole. Ei niitä asioita voi enää korjata, eikä niitä saa tekemättömäksi. Aika ylhäältä asti on tullut muistutus siitä, että vaikka jotkut ovat käyttäytyneet huonosti, niin se ei ole koko seura. Ei mulla seuraa kohtaan ole minkäänlaista katkeruutta. HIFK on aina ollut iso osa mun elämää. Lähdin aikanaan Calle Branderin kiekkokoulusta ja siitä olen aina ylpeä, Bäckström sanoi.

Niklas Bäckströmin ura HIFK:ssa päättyi todennäköisesti pronssimitaliin. Mitalin väri oli tietysti väärä, mutta mitali yhtä kaikki.

– Puhuttiin jätkien kanssa ennen peliä, että pronssi tulee olemaan aina tuossa, jos sen voittaa ja se näkyy aina tilastoissa. Hienoa, että sain olla nämä viimeiset päivät mukana ja tuntea taas sen, että olen osa joukkuetta. Totta kai siitä jää hyvä fiilis, mutta paljon tapahtui asioita, mitä ei olisi ikinä saanut tapahtua.

Bäckström nautti pelin jälkeen fanien huomiosta. Maalivahti halusi kiittää kannattajia, joukkuekavereita ja ystäviä.

– Se tuki mikä on tullut kopista ja ihan joka puolelta on ollut jotain ihan uskomatonta. Siitä iso kiitos heille.

Ville Hirvonen

@hirvonenville