Venäjä on maa, jossa kaikki on mahdollista. Admiral Vladivostokia viime kaudella edustaneen James Wisniewskin mukaan ”normaali on epänormaalia ja epänormaali on normaalia.”

Jokereita tällä kaudella edustanut amerikkalaispuolustaja Matt Gilroy saapui ensi kerran Venäjälle kaudeksi 2014-2015. Tuolloin hän edusti Atlant Mytishin joukkuetta. Hän sai nopeasti huomata, että miten erilaista elämä KHL:ssä on. Tai ainakin Venäjällä on.

Venäläiset ovat hyvin taikauskoista kansaa. Eräs erikoinen tapa on se, että syntymäpäiväsankarin täytyy tuoda kakku kaukaloon. Gilroy saapui Venäjälle juuri syntymäpäivänään ja joukkueen venäläispelaajat tuumivat, että missä kakku on.

On selvää, että kaikkia uskomuksia ja tapoja ei voi tietää astuessaan vieraaseen maahan. Venäjällä tilanteisiin törmää kuitenkin usein ja virheen välttäminen on käytännössä mahdotonta.

– He ovat erittäin taikauskoisia ja heillä on erilaisia uskomuksia runsaasti: et voi vihellellä ovella, et saa kätellä oviaukolla. Ja et tietenkään koskaan voi arvata näitä juttuja, joten sinun täytyy tehdä virhe, kuvailee Salavat Julajev Ufaa edustava maalivahti Ben Scrivens.

Metallurg Magnitogorskin hyökkääjä Wojtek Wolski pitää puhelimessaan kirjaa kaikista erikoisista sattumuksista, joihin hän törmää elämässään Venäjällä. Ihan vain sen takia, että ei unohtaisi meheviä tarinoita, joille varmasti löytyy kuuntelijoita illanistujaisissa kauden ja uran päätyttyä.

Yhdessä paikassa kaikki ovat kuitenkin yhtä ja samaa: kaukalossa.

– Kun olet jäällä, se on sama peli kaikkialla maailmassa. Tunnet itsesti kaikista mukavimmaksi kun olet jäällä. Jään ulkopuolella olet kuin kala kuivalla maalla, mutta pelatessasi se on mukavin paikka jossa voit olla, Gilroy kuvailee.