Porin Isomäen jäähallissa vietetään tänään poikkeuksellista iltaa.

Luvassa on suuria tunteita, kyyneleitä, kaiken kaikkiaan ikimuistoinen tapahtuma. Yksin Ässien ja TPS:n kohtaaminen Liiga-ottelun merkeissä ei näin suuria tunteita herätä, mutta eräs katsomossa oleva vieras kylläkin.

Helmikuussa 1996 Ässien ja JyPHT:n välisessä ottelussa halvaantunut Jaroslav Otevrel on nimittäin Ässien kunniavieraana ottelussa. Sunnuntaina tulee kuluneeksi tasan 22 vuotta traagisesta tapahtumasta.

Porilaisen ja suomalaisen jääkiekkoilun legenda Veli-Pekka Ketola oli tapahtuman aikaan Ässissä sekä päävalmentaja että toimitusjohtaja. Ketola muistaa tapahtuneen kuin eilisen.

– Kun tilanteen näki vaihtoaitiosta, ei voinut kuvitellakaan, että siinä tapahtui mitään vakavaa, Ketola sanoo Satakunnan Kansan haastattelussa.

Ketolan mukaan Otevrelin kroppa oli kuin tehty jääkiekkoon. Tshekkiläiseen luonteenlaatuun kuitenkin sopi, ettei Otevrel ollut varsinainen peto harjoittelemaan.

– Jos hänellä olisi ollut vihainen luonne ja hieman rottamaisuutta, ura NHL:ssä olisi ollut paljon pidempi, Ketola uskoo.

– Mihin hän olisi päässytkään, jos hän olisi pitänyt harjoittelusta ja maitohapoista.

Vuonna 1998 Otevrelin vieraillessa edellisen kerran Porissa hänen hyväkseen järjestettiin hyväntekeväisyysgaala. Vaikka mitään vastaavaa ei ole nyt luvassa, Ketolan mukaan on päivänselvää, että Ässät on halunnut auttaa Otevrelia onnettomuuden jälkeen.

– Asiahan on niin, että hän auttoi meitä, minkä pystyi. Siksi meidän pitää auttaa häntä, minkä pystymme. Ei vain taloudellisesti, vaan myös henkisesti. Tiedän, että juuri se merkitsee Jarolle paljon, kun hän näkee, etteivät ihmiset ole unohtaneet häntä, Ketola sanoo Satakunnan Kansassa.

– Jaro on yhä yksi meistä, Ketola muistuttaa.

Lue Satakunnan Kansan koko juttu tästä linkistä.