Jääkiekkoa, tai jotakin sen tapaista peliä, pelattiin historiankirjoituksen mukaan Suomessa ensimmäisen kerran 1890-luvulla. Helsingin Pohjoissataman luistinradalla pelattiin peliä, jonka voi sanoa muistuttaneen jääkiekon ja jääpallon sekoitusta.

Tuon ensimmäisenä pidetyn jääkiekkokokeilun isänä pidetään Lennart Borgström -nimistä miestä. Suomen Urheilulehti kirjoitti pelistä huhtikuussa 1899 Wikipedian artikkelin mukaan seuraavasti.

”Uutta jääurheilua, englantilaista ns. hockipeliä, näkee nykyään aamuisin Pohjoissataman radalla innokaasti harjoitettavan. Se käy päinsä seuraavasti: Kahteen ryhmään jaetut luistinjalkaiset osanottajat koettavat varstantapaisilla sauvoilla vihollisen vastustaessa lyödä pyöreätä jäätä myöten liukuvaa kiekkoa vastapuolen portin läpi (2 jäähän kiinnitettyä punaista toista metriä pitkää patsasta, jotka ovat puolentoista metrin päässä toisistaan). Peli on aika huvittavaa, kysyy väsymättömiä sääriä ja käsivarsia sekä aika paljon neuvokkuutta, mielenmalttia ja nopeutta.”

Innostus jääkiekkoon hiipui jostakin syystä nopeasti, ja seuraavan kerran jääkiekkoa pelattiin raportoidusti Tampereella. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto oli perustettu 1908 ja Pohjois-Amerikassa NHL:ää oli pelattu jo noin kymmenen vuotta, kun Suomen Luistinliiton puheenjohtaja Yrjö Salminen vuonna 1926 tarinan mukaan heitti Pyhäjärvellä sijainneelle Tampereen Pyrinnön luistinradalle nipun ulkomailta hankkimiaan mailoja. Tuolloin Salmisen kerrotaan lausuneen kuuluisat sanansa:

”Pelakkaa pojat!”

Tuolloin jääkiekkoilijat oli jo Suomessakin laitettu kaukalon sisään. Syy oli pragmaattinen: kaukalossa pelatessaan kiekkoilijat eivät olisi muiden luistelijoiden tiellä.

Kuten edelläolevasta voi päätellä, luistelua oli Suomessakin harrastettu jo kauan ennen jääkiekkoilun rantautumista maahamme. Alunperin luistimia oli tarvittu aivan muihin tarkoituksiin kuin hauskanpitoon: liikkumiseen ja ravinnon hankkimiseen talviaikaan.

Uusimpien tietojen mukaan luistelun ja luistimien historia liittyy Suomeen paljon kiinteämmin kuin on uskottukaan.

Uusimman The Magazine -lehden mukaan vanhimmat löydetyt luistimet on nimittäin valmistettu Suomessa jo noin 2000 vuotta ennen Kristusta, eli lähes 4000 vuotta ennen ensimmäistä maassamme pelattua jääkiekko-ottelua.

Asian toi laajemmin suomalaisten tietoisuuteen Helsingin Sanomien Pohjois-Amerikan kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski, joka oli löytänyt faktan New York Times -lehdestä. Saarikoski jakoi New York Timesista ottamansa kuvan twitter-tilillään.

Katso Laura Saarikosken tviitti luistimien historiasta alta.

Laura Saarikoski

@SaarikoskiLaura
Fun fact from today’s Nytimes