Entinen Leijona- ja NHL-puolustaja Janne Niinimaa tietää, mikä on Suomen menestyksen salaisuus jääkiekon arvokisoissa ylipäätään ja ennustaa, että Suomella on nyt erittäin hyvä mahdollisuus napata jopa olympiakultaa. Yksi perustelu on se, että Niinimaan mukaan Suomi hyötyy NHL-pelaajien poissaolosta.

Haastattelimme 800 NHL-ottelua pelannutta Naganon 1998 pronssimitalistia Etelä-Korean olympialaisten jääkiekkoturnauksen alla.

Suomi on kahminut olympialaisista mukavan tukun mitaleita. Mikä on menestyksen salaisuus?

− Me saamme aina hyvän hengen joukkueeseen. Itse huomasin olympialaisissa, että kyseessä on paljon enemmän kuin vain se oma laji. Se on koko Suomen olympiajoukkueen juttu. Siitä saa aika paljonkin lisäpotkua. Meillä on vahva isänmaallisuuden henki. Se on iso juttu, jopa etu, ja siinä tunteessa on jotain spesiaalia. Mekin kannustimme (Mika) Myllylää ja kumppaneita, ja he kannustivat meitä, Niinimaa muistaa.

− Meillä on aina ollut hyvät joukkueet olympialaisissa, jo silloinkin, kun ei ollut NHL-pelaajia mukana. Lillehammerissa olisi pitänyt voittaa turnaus. Monesti on ollut niin lähellä. Olisiko nyt se kultainen vuosi? Niinimaa pohtii.

[nosto tasoitus=”oikea”]”Nyt on annettu sauma esiintyä, joten ei muuta kuin rennosti jäälle ja kaikki peliin.”[/nosto]

Kun NHL:n kultapojat ovat poissa, millaiset eväät Suomella on nyt ottaa se kulta?

− Tämä on erittäin mielenkiintoinen tilanne ja erittäin hyvä paikka Suomelle ottaa jopa kultaa. Jotkut sanovat, että NHL-pelaajien poissaolo on sama kaikille, koska kellään ei niitä ole. Mutta ei tietenkään se ole sama kaikille. Totta kai Pohjois-Amerikan joukkueille isku on valtavan iso, Niinimaa näkee.

Jos NHL-pelaajien poissaolo on isoin isku Kanadalle ja USA:lle, niin kuka hyötyy näiden poissaolosta eniten?

− Venäjä (Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue). Se on parista KHL-joukkueesta koottu ja paperilla kova nippu. Pelaajat tuntevat toisensa, kun Pietarin SKA:sta on kolme kenttää ja Moskovasta loput. Heille se on etu.

− Suurelle yleisölle ei ole niin väliä, ketkä siellä pelaavat. Jos kultaa tulee, se on kova juttu. Nyt kun NHL-pelaajat eivät ole mukana, se antaa mahdollisuuden muille. Nyt on hyvä paikka ottaa mitali ja nimenomaan se kultainen. Toivottavasti Suomen jätkät eivät jännittele turhia. Nyt on annettu sauma esiintyä, joten ei muuta kuin rennosti jäälle ja kaikki peliin, Niinimaa neuvoo.