Osana 100-vuotisjuhlallisuuksiaan NHL järjesti taannoin jääkiekkofaneille äänestyksen sarjan historian kaikkien aikojen parhaasta joukkueesta.

Ei ollut jättiyllätys, että noin 3,6 miljoonan äänen joukosta voittajaksi valikoitui vuoden 1984–85 Edmonton Oilers. Kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija Wayne Gretzky takoi tuolla kaudella runkosarjassa 80 ottelussa tehot 73+135=208 ja pudotuspelien 18 kamppailussa kerrassaan käsittämättömät pisteet 17+30=47.

Gretzkyn johtamassa joukkueessa mestaruutta juhlivat myös suomalaishyökkääjät Jari Kurri ja Esa Tikkanen. Myös Raimo Summanen pelasi kauden aikana Oilersissa 9 runkosarjaottelua, muttei yhtään pudotuspeliä.

Tuolloin 20-vuotias Tikkanen sen sijaan pelasi vain pudotuspelejä. Tikkanen oli pelannut kauden SM-liigan HIFK:ssa, mutta nuorukainen lennätettiin keväällä Oilersin avuksi. Mikä hurjinta, Tikkanen päästettiin ensimmäisen kerran irti suoraan Stanley Cup -finaaleissa.

Eilen tuota NHL-historian parasta joukkuetta juhlittiin Oilersin kotiareenalla Rogers Placella. Ennen juhlallisuuksia Oilersin oma tv-kanava Oilers TV haastatteli monia kyseisen joukkueen pelaajia. Tikkanen muisteli omassa haastattelussaan hämmennystään, kun käsky tositoimiin kävi.

Edmonton oli hävinnyt ensimmäisen finaalin Philadelphia Flyersille 1–4, kun joukkueen päävalmentaja Glen Sather ilmoitti Tikkaselle, että tämä pelaa seuraavassa ottelussa.

– Muistan, että lensin Chicagoon, missä Oilers pelasi välieriä (Oilers voitti ratkaisevan kuudennen välierän maalein 8–2). Sitten mentiin Philadelphiaan, ja hävisimme siellä ensimmäisen pelin. Glen sanoi, että pelaat seuraavan pelin. Olin, että MITÄ!, Tikkanen muistelee.

– En ollut valmistautunut pelaamaan, mutta hän sanoi, että pelaan finaalissa Philadelphiaa vastaan, Tikkanen sanoo vieläkin selvästi epäuskoisena yli 30 vuoden takaisista tapahtumista.

Tikkanen muistelee käyneensä lähes ensitöikseen iskemässä Flyersin pelaajaa viikateiskulla, jolloin Oilersin kovanaama Dave Semenko joutui puuttumaan asiaan.

– Dave sanoi, että nyt minun täytyy suojella sinuakin, Tikkanen muistelee nauraen.

Syöpää sairastanut Semenko kuoli viime kesänä pari viikkoa ennen kuin olisi täyttänyt 60 vuotta.

Tikkanen pelasi toisessa, kolmannessa ja neljännessä finaalissa, jotka Oilers voitti maalein 3–1 vieraissa sekä 4–3 ja 5–3 kotona. Ratkaisevassa viidennessä finaalissa, jonka Oilers voitti peräti 8–3, Tikkanen ei pelannut.

Päävalmentaja Sather muisteli Tikkasen olleen sarjan käännekohdassa todella suuressa roolissa.

– Siinä ottelussa, jossa laitoin Esan kokoonpanoon, he (Flyers) olivat niin kiireisiä yrittäessään tappaa Esaa, että he unohtivat jääkiekon pelaamisen. Silloin meidän pelaajamme saivat homman kulkemaan, Sather kommentoi.

Katso Tikkasen koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Esa Tiki Tikkanen

@tikitalk10
"I think that game I put Esa Tikkanen in the lineup and they were so busy trying to kill Esa that they forgot about playing hockey and our guys started to get going." Glen Sather