Pitkä odotus tulee tapaninpäivänä päätökseensä, kun kovaa hehkutettu alle 20-vuotiaiden MM-joukkue pääsee irti Kanadaa vastaan MM-kisojen avausiltana.

On aika käydä pala palalta läpi Suomen joukkue. Ensimmäisenä esittelyssä on Suomen hyökkäyksen ykkösketju.

Ylen tietojen mukaan Nuorten Leijonien valmennus iskee avausotteluun samaan vitjaan HPK:n superlupauksen Kristian Vesalaisen, Carolina Hurricanesin Janne Kuokkasen sekä Jokereissa ja maajoukkueessa tällä kaudella loistaneen Eeli Tolvasen.

Kolmikolta on lupa odottaa tuhoisaa jälkeä. Winnipeg Jetsin ykköskierroksen varaus Vesalainen on ottanut suuria kehitysaskeleita tällä kaudella Liigassa. Nuorukainen dominoi jo viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kisoja, mutta miesten peleissä otteet jäivät vielä laimeiksi.

Frölundasta kesken viime kauden HPK:hon siirtynyt nuorukainen teki SHL:ssä ja Liigassa yhteensä 36 ottelussa tehot 2+5=7.

Kehityksestä kertovat paljon tämän kauden tehot. Erityisesti fyysisesti täysin uudelle tasolle noussut Vesalainen on ollut Liigassa ajoittain erittäin vaarallinen ja iskenyt 26 pelissä pisteet 8+11=19, jotka tekevät hänestä kolmanneksi tehokkaimman HPK-pelaajan.

Viime kaudella alle 18-vuotiaiden MM-kisojen maali- ja pistepörssin voittanut Vesalainen tulee olemaan myrkkyä vastustajille tässäkin turnauksessa.

Samaa voidaan varmasti sanoa ykkössentterin paikalle laitetusta Janne Kuokkasesta, joka murtautui jo tällä kaudella Carolina Hurricanesin NHL-miehistöön alkukaudesta. Kuokkanen pärjäsi loistavasti pelaamassaan neljässä NHL-ottelussa, minkä lisäksi ensimmäinen AHL-kausi on tuottanut 19-vuotiaalle taitohyökkääjälle 19 pelissä tehot 3+11=14.

Keväällä 2016 Jesse Puljujärven tutkaparina alle 18-vuotiaiden MM-kultaa voittanut Kuokkanen on pelinrakentajan ominaisuuksien lisäksi äärimmäisen taitava luistelija, minkä ansiosta hän on murtautunut ryminällä miesten peleihin.

Jo usean vuoden Pohjois-Amerikassa kiekkoillut sentteri tulee olemaan arvokas pelaaja Suomelle, kun kisat pelataan pienessä kaukalossa.

Ykkösketjun kolmas lenkki ei liikaa esittelyitä kaipaa. Eeli Tolvanen on ollut yksi koko eurooppalaisen kiekkoilun puhutuimpia nimiä tällä kaudella.

Harvoin nuorten MM-kisoissa nähdään pelaajaa, joka on tehnyt samanlaista jälkeä kuin Tolvanen miesten peleissä. Vasta 18-vuotias Nashville Predatorsin ykköskierroksen varaus on tehnyt KHL:ssä Jokereiden paidassa 39 ottelussa tehot 17+15=32.

Tämän kauden otteiden perusteella Tolvanen on ykkössuosikkeja turnauksen maalipörssin voittajaksi. Hämmentävän nopeasti ja yllätyksellisesti lähtevä laukaus on tehnyt tuhoja Euroopan kovimmassa kiekkosarjassa sekä miesten maajoukkueessa, joten miksi ei myös junioriturnauksessa?

Myös Tolvasella on kokemusta pienestä kaukalosta, joten yhteistyö Kuokkasen kanssa voi toimia loistavasti. Kolmantena lenkkinä isokokoinen (190cm) Vesalainen tasapainottaa kolmikkoa hyvin suoraviivaisella pelillä.

Turnaus on lyhyt, joten ykkösketjulta odotetaan tulosta heti ensimmäisistä peleistä saakka. Tästä on varmasti turha murehtia, sillä Suomella pitäisi olla jalkeilla yksi koko turnauksen parhaista ykkösketjuista.