Vuoden 2015 kesäkuun 26. päivä Edmonton Oilers teki vaihtokaupan New York Islandersin kanssa, mikä saattaa kaduttaa Oilers-faneja vielä pitkään.

Islanders antoi kesän 2012 ensimmäisen kierroksen neljännellä vuorolla varaamansa puolustajalupauksen Griffin Reinhartin, vaihdossa Oilersin kesän 2015 ensimmäisen kierroksen (16.) ja toisen kierroksen (33.) varausvuoroon.

Reinhart oli silloin nuori ja äärimmäisen lupaava kiekkoilija, joka ei vain koskaan ollut päässyt urallaan seuraavalle tasolle. Kanadalaispakki pelasi Oilerissa kahden viime kauden aikana vain 29 ottelua ja lopulta Vegas Golden Knights poimi hänet ilmaiseksi riveihinsä laajennusdraftissa.

Sanomattakin selvää, että Reinhartin hankkiminen oli erittäin paha pettymys Oilersille ja sen faneille.

Islandersille vaihtokauppa saattoi taas olla yksi seuran tulevaisuuden tärkeimpiä asioita.

Oman kesän 2015 ykkösvarauksensa (21.) surullisen kuuluisassa Thomas Vanek -kaupassa menettäneen Islandersin koko vaihtokaupan päätavoite oli saada Oilersin ensimmäisen kierroksen 16. varausvuoro, millä he halusivat valita huippulupaavan sentterin Matthew Barzalin joukkueeseensa.

Ja siinä he lopulta onnistuivatkin, kun ensimmäisen kierroksen 13; 14; ja 15. varausvuorot omistanut Boston Bruins päätyi yllättäen ohittamaan Barzalin. Silloin Islandersin GM Garth Snow huomasi välittömästi tilaisuutensa neuvotella vaihtokaupasta Oilersin kanssa, koska he olivat jo varanneet aikaisemmin samassa tilaisuudessa ensimmäisellä vuorollaan supertähtisentteri Connor McDavidin.

Kun vaihtokauppa oli julki, Islandersista kirjoittava The Newsday -lehden toimittaja Arhur Staple sai NHL:n pelaajatarkkailijalta paljon puhuvan viestin kännykkäänsä: ”Joku tulee saamaan potkut tämän vaihtokaupan takia!”

Nyt kaksi vuotta vaihtokaupan jälkeen, voidaan huomata, miksi Snow halusi niin innokkaasti Kanadan juniorisarjassa WHL:ssä silloin pelannutta Barzalia riveihinsä.

20-vuotias Barzal on noussut tällä kaudella Islandersin vakituiseen kokoonpanoon ja löytänyt paikkansa kakkosketjusta Andrew Laddin ja Jordan Eberlen keskeltä.

Barzal on takonut 15 ottelussa huimat 14 tehopistettä (3+11), joiden avulla kanadalaislupaus on NHL:n tulokkaiden pistepörssin jaetulla toisella sijalla ja tulokkaiden syöttöpörssin kärjessä 11 tarjoilullaan.

Toinen NHL:n pelaajatarkkailija viestitti Staplelle heti Barzalin tämän viikon huippuotteiden jälkeen.

– Hän on samassa keskustelussa Arizona Coyotesin huippulupaus Clayton Kellerin kanssa. Me kaikki näemme sen. Tämä kaveri on erityinen, pelaajatarkkailija hehkutti.

Barzalista tulee Islandersille elintärkeä palanen tulevaisuudessa, varsinkin silloin, jos siirtohuhuissa pyörinyt, ja sopimuksensa ensi kesään päättävä tähtisentteri John Tavares ei lopulta jatka joukkueessa.

Oilers-fanit tulevat varmasti haromaan hiuksiaan tulevaisuudessa, kun he näkevät vastustajia ällistyttävillä harhautuksillaan nöyryyttävän ja namupasseja tarjoilevan tulevan tähtisentterin Barzalin jäällä.

Ja mitä Boston Bruinsin ja Edmonton Oilersin pelaajatarkkailijoihin tulee, yksikään heistä ei ainakaan vielä ole saanut potkuja Barzalin ohittamisen takia. Aihetta siihen ainakin on.