Suomalainen jääkiekkoväki ei ole voinut välttyä huomaamasta, että Teemu Selänne aateloitiin maanantaina jääkiekon kunniagalleriaan, Hockey Hall of Fameen.

Selänne korosti monessa yhteydessä, että aatelointi on suurin kunnia, jonka jääkiekkoilija voi kokea.

Melko varmasti näin.

Mutta voisiko sittenkin olla olemassa kunnianosoitus, joka ajaisi vielä HHOF-jäsenyydenkin edelle?

Kunniagalleriassa on kaikkiaan 399 jäsentä: 276 pelaajaa, 107 taustavaikuttajaa ja 16 erotuomaria (lähde: www.hhof.com).

Mutta nyt Selänne on päässyt sata kertaa harvalukuisempaan joukkoon.

Osana 100-vuotisjuhlallisuuksiaan NHL on nimittäin antanut fanien äänestää liigan historian unohtumattomimpia hetkiä. Nyt äänestyksessä on päästy semifinaalivaiheeseen, eli mukana on enää neljä hetkeä.

Yksi noista hetkistä on Selänteen maali, jolla hän rikkoi tulokkaiden maaliennätyksen kaudella 1992–93. Maali syntyi 2. maaliskuuta 1993 Quebec Nordiquesin maalivahdin Stephane Fiset’n selän taakse.

Kyse on siitä maalista, jonka varmasti jokainen suomalainen jääkiekkofani on nähnyt. Selänne karkaa, kuten niin monesti, läpiajoon, Fiset ryntää vastaan, ja Selänne tökkää kiekon tämän vierestä maaliin. Historiallisen osuman jälkeen Selänne tuulettaa heittämällä hanskansa ilmaan ja ”tulittamalla” hanskaa aseeksi kuvittelemallaan mailalla.

Maali oli Selänteelle kauden 54:s, kun Mike Bossyn nimissä ollut entinen tulokkaiden ennätys oli 53 maalia.

Selänne on päässyt tuolla tähtihetkellään seuraan, joka vetää lähes sanattomaksi. Selännettä vastaan kilpailussa on asetettu, ei enempää eikä vähempää, kuin Bobby Orrin jatkoaikamaali, joka ratkaisi Boston Bruinsille Stanley Cupin voiton vuonna 1970 – Selänteen syntymävuonna.

Heti maalin synnyttyä on otettu yksi jääkiekkohistorian ikonisimmista kuvista, jossa ilmaan hypännyt Orr näyttää lentävän.

Toisessa semifinaaliparissa vastakkain ovat vaatimattomasti Wayne Gretzky ja Mario Lemieux.

”Ysiysiltä” näin pitkälle kilpailussa on edennyt hetki, jolloin tämä viimeistelee kauden 50. maalinsa ennätysnopeasti. Gretzky tarvitsi tuohon rajapyykkiin kaudella 1981–82 vain 39 ottelua.

Lemieux’lta puolestaan on mukana tämän häikäisevä viiden maalin ilta 31.12.1988. Erityisen tuosta ottelusta teki se, että Pittsburgh Penguinsia edustanut Lemieux viimeisteli maalin New Jersey Devilsin verkkoon viidessä eri pelitilanteessa: tasakentällisin, yli- ja alivoimalla, rangaistuslaukauksesta sekä tyhjään maaliin.

NHL:n historian unohtumattominta hetkeä pääset äänestämään tästä linkistä aukeavalla nettisivulla. Äänestäminen vaatii kirjautumisen. Semifinaalien äänestys jatkuu tiistaihin asti. Tämän jälkeen aukeaa finaaliäänestys.

Kilpailussa yhä mukana olevat hetket näet tästä linkistä aukeavan jutun yhteydestä.

Selänteen tulokaskaudesta tehty minuutin mittainen kooste näkyy tästä linkistä.