14 kauden liigakonkari vahvisti lopettamisensa – sai faneilta jopa liikaa lokaa niskaansa: ”Nyt alkaa toinen erä elämässä”

© Kuva: Ilari Isotalo

14 kautta ja lähes 587 ottelua. Siinä Rauman Lukon kasvatin Otto Honkaheimon ura jääkiekon SM-liigassa.

Kun vilkaisee Honkaheimon, 32, pääsarjauran tilastoja, ne jopa hieman yllättävät: pelasiko tämä todella noin pitkään ja paljon?

Pelasi. Nimenomaan pelasi.

Sillä nyt pelit ovat ohi. Honkaheimo ilmoitti tänään virallisesti uransa päättymisestä sosiaalisessa mediassa.

Jättimäisenä yllätyksenä ilmoitusta ei voi pitää, sillä tämän kauden aikana Honkaheimo ei ole enää pelannut missään. Liiga-otteluissa miestä on nähty ja kuultu lähinnä kommentoimassa kasvattajaseuransa Lukon otteita Rauman paikallisradion Ramonan lähetyksissä.

Honkaheimo on saanut radioesiintymisistään paljon positiivista palautetta, mutta ainakaan vielä hän ei ole heittäytymässä ammattimaiseksi radiotyöläiseksi. Mies ilmoitti päivityksessään aloittavansa työt OP Vakuutuksen asiamiehenä.

– Nyt alkaa uusi ajanjakso ja toinen erä elämässä, Honkaheimo kirjoitti.

Pahan olon sylkykuppi

Honkaheimo sai urallaan kokea sekä positiiviset että negatiiviset puolet siitä, mitä seuran oman kasvatin pelaaminen isossa roolissa kotikylän joukkueessa voi tuoda mukanaan.

Honkaheimo pääsi debytoimaan SM-liigassa rakkaassa Lukko-nutussaan kaudella 2003–04, vain 18-vuotiaana. Kyseisellä, kuten kahdella seuraavallakin, kaudella Honkaheimo pelasi SM-liigan ohella myös nuorten SM-liigaa.

Lukossa Honkaheimo pelasi kevääseen 2014; väliin mahtui reilun puolen kauden visiitti KalPaan kaudella 2007–08.

Honkaheimo ei koskaan erityisesti säkenöinyt millään tietyllä pelin osa-alueella. Hän oli kliseemäisesti peruspakki.

Mutta peruspakkina hänen roolinsa kasvoi joukkueessa suureksi; ajoittain jopa suuremmaksi kuin kyvyt olisivat edellyttäneet. Ja niinä aikoina, kun hän kantoi Lukon alakerrassa raskasta kuormaa ja yritti kuuliaisesti kantaa vielä vähän enemmän, hän sai tuntea teräviä, katsomosta singottuja tikareita selässään.

Paljon enemmän kuin olisi ansainnut.

Jostakin syystä oman kylän pojasta tuli osalle Äijänsuon yleisöstä silmätikku. Honkaheimosta tuli hahmo, jonka päälle osa katsojista huusi pahimmat keksimänsä solvaukset. Pahimmillaan kuulosti siltä, että jotkut katsojat lähtivät Äijänsuolle saadakseen purkaa oman pahan olonsa Honkaheimoon.

Mutta Honkaheimo ei tätä kuullut tai ei tästä välittänyt.

Tai kyllä hän varmaan kuuli. Ja välittikin.

Silti hän ei koskaan näyttänyt ulospäin, että tikariniskut olisivat pahasti osuneet tai harmittaneet. Aina, erityisesti kolmen kapteenikautensa 2011–14 aikana, Honkaheimo asteli aina pyydettäessä suoraselkäisesti median tai fanien eteen ja pysähtyi kaupungilla juttelemaan kohtaamiensa tuttujen ja puolituttujen kanssa jääkiekosta. Niitä tuttuja ja juttuja riitti.

Pukukopissa Honkaheimo esiintyi vielä suoraselkäisemmin. Kolme kautta joukkueen valitsemana kapteenina kertovat siitä arvostuksesta, jota Honkaheimo joukkueen sisällä nautti.

Kaukalossa hän sen sijaan painoi niskaa vielä vähän enemmän kumaraan ja teki pyyteetöntä perusduuniaan.

Lukko-ura päättyi mitaliin kapteenina

Ja osasi Honkaheimo pelatakin. Harva muistaa, että pisteillä mitaten parhaalla kaudellaan 2011–12, ensimmäisellä kapteenikaudellaan, Honkaheimo nakutti peräti 3+24=27 tehopistettä.

Kaikkiaan mies tahkosi liigaurallaan 587 runkosarjan ottelua tehoilla 17+88=105. Jäähyminuutteja kertyi tilille 608. Pudotuspelejä Honkaheimo pelasi 49 (3+9=12, 69 min), ja kahtena keväänä (2011, 2014) mies palkittiin uurastuksestaan pronssimitalilla.

Kauden 2013-14 loppupuolella ja kevään 2014 pronssijuhlien jälkeen Lukon tuolloinen päävalmentaja Risto Dufva ei kuitenkaan nähnyt enää joukkueen kapteenille käyttöä. Honkaheimo siirtyi kaudeksi 2014–15 HIFK:hon ja seuraavaksi sesongiksi HPK:hon. Viime kaudella, ammattilaisuransa viimeisellä, Honkaheimo edusti Norjan liigan Stjerneniä, Mestiksen Peliittoja ja Liigan Sportia.

Honkaheimo ei saanut Lukko-uralleen sellaista päätöstä kuin olisi ansainnut ja varmaan halunnutkin. Mutta se ei ole miestä katkeroittanut. Honkaheimoa nähdään edelleen Äijänsuolla – ja kuullaan radiovastaanotinten ääressä. Ja edelleen hän panee vapaaehtoisesti itsensä alttiiksi risuille ja ruusuille; kehuille ja teräville tikareille.

Lukon puolesta.

Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja arvioidessaan, että Honkaheimon pelipaitakin nähdään vielä jonakin päivänä Äijänsuolla. Lähes 500 Lukon paidassa pelattua liigaottelua ja 11 liigakautta, joista kolme kapteenina, sekä kaksi mitalia, ovat Rauman kiekkomittapuulla saavutuksia, joiden pitäisi riittää paidan jäädytykseen.

Sitten joskus.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!