Niin se aika rientää.

Sidney Crosby, ”Sid The Kid”, on jo 30-vuotias. Kolminkertainen Stanley Cup- ja kaksinkertainen olympiavoittaja juhli eilen merkkipäiväänsä erityisen vieraan kera itselleen hyvin merkityksellisissä ympäristöissä.

Crosbyn spesiaalivieras oli tietysti Stanley Cup -pokaali, jonka hän alkukesällä voitti kolmannen kerran Penguinsin kapteenina. Jokainen pelaaja saa viettää päivän–pari pokaalin kanssa, ja Crosbylle oli itsestään selvää, että hän valitsisi pokaalin seuralaisekseen juuri merkkipäiväkseen.

Crosbylle oli tärkeää, että hän pääsi jakamaan juhlapäivänsä mahdollisimman monien ihmisten kanssa. Jo sunnuntaina Crosby vei pokaalin kotiseuduilleen Nova Scotiaan, Camp Hillin sotaveteraanien palvelukotiin sekä halifaxilaiseen lastensairaalaan.

– Parasta tässä on ihmisten reaktioiden näkeminen. Ihmiset ovat innoissaan huolimatta siitä, ovatko varsinaisesti jääkiekkofaneja vai eivät. Erityisesti jotkut veteraanit olivat todella vaikuttuneita, Crosby sanoi Penguinsin nettisivuilla.

– He puhuivat erityisesti Montrealista ja Torontosta, ja heillä oli paljon muistoja noista joukkueista. Oli todella hauskaa jakaa hetki heidän kanssaan, Crosby kertoi.

Sunnuntai-iltana Crosby piti yksityistilaisuuden omalla asunnollaan, mutta maanantaina piti taas kiirettä. Ensin Crosby vei pokaalin näytille Halifaxista Dartmouthiin suuntautuneeseen paraatiin. Sen jälkeen oli vuorossa kenties vielä merkityksellisempi tapahtuma.

Crosby suuntasi lentokoneella Quebeqin Rimouskiin. Crosby pelasi kaksi viimeistä juniorikauttaan Rimouski Oceanicin paidassa QMJHL-liigassa aivan käsittämättömillä tehoilla: yhteensä 121 runkosarjaottelussa hän kasasi pisteet 120+183=303. Näiden vuosien jälkeen, kaudella 2005–06 kutsui sitten Penguins ja NHL.

– Apuvalmentajani Rimouskin ajoilta oli kaupungissa ja kysyi, pääsisinkö käymäään siellä. Minulla on Rimouskista paljon mahtavia muistoja, ja olen pitänyt yhteyksiä moneen ihmiseen siellä. Olen varma, että ihmiset olivat iloisia Cupin näkemisestä, ja oli todella hienoa päästä käymään siellä taas, Crosby sanoi.

Vuosien saatossa Crosby on noussut yhdeksi NHL:n ja koko lajin parhaista pelaajista – jos ei parhaaksi. Viime kauden päätteeksi hänet esimerkiksi valittiin toisen kerran peräkkäin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Mutta oli myös aika, ei edes kovin kaukana menneisyydessä, jolloin Crosbyllä ei mennyt läheskään yhtä hyvin.

Vuoden 2011 ensimmäisenä päivänä Crosby otti vastaan Washington Capitalsin David Steckelin kovan taklauksen ulkoilmaottelussa ja sai uransa ensimmäisen aivotärähdyksen. Vain neljä päivää myöhemmin Tampa Bayn Victor Hedman taklasi Crosbya, ja seurauksena oli toinen aivotärähdys.

Näiden jälkeen Crosby oli sivussa peleistä yli kymmenen kuukautta. Tämän jälkeen Crosby pelasi kahdeksan ottelua, kunnes oireet pahenivat, ja edessä oli jälleen monen kuukauden huili.

Kolmella peräkkäisellä kaudella, 2010–13, Crosby pelasi aivotärähdysten takia vain 41, 22 ja 36 runkosarjan ottelua.

Ennen kauden 2013–14 alkua Crosby myönsi CBC-kanavan haastattelussa jo pelänneensä, että hänen uransa huipulla voisi olla ohi.

– Valehtelisin, jos väittäisin, etten ajatellut sitä, Crosby sanoi tuolloin.

Nyt Crosby on 30-vuotias ja elämänsä iskussa. Tosin mies myöntää välillä pysähtyvänsä ajattelemaan ikäänsä.

– Kun mietin sitä, tajuan, että se on vain numero. Välillä tunnen itseni 30-vuotiaaksi, välillä en. Mutta yritän vain nauttia kaikesta niin paljon kuin pystyn, hän sanoi.

Jos se onnistuu, Crosby tarjoaa vielä lukuisia ilonhetkiä Penguinsin faneille. Ja ehkä vielä jonakin kesänä useille muidenkin joukkueiden faneille.

Stanley Cupia vartioiva Philip Pritchard julkaisi twitter-tililään lukuisia kuvia Crosbyn päivistä Stanley Cupin kanssa.

Philip Pritchard

@keeperofthecup
Everyone loves the #StanleyCup! Sid surprises kids at a local children's hospital. (Halifax, NS) @penguins @NHL @HockeyHallFame

Philip Pritchard

@keeperofthecup
Sid visits a Veteran's Retirement home (Halifax, NS) #stanleycup @penguins @NHL @HockeyHallFame

Philip Pritchard

@keeperofthecup
Another great evening in Nova Scotia. The Crosby party slowly calls it a day on his 3rd #stanleycup party. @NHL @HockeyHallFame @penguins

Philip Pritchard

@keeperofthecup
Sidney salutes his neighbours on the lake. #stanleycup @HockeyHallFame @NHL @penguins

Philip Pritchard

@keeperofthecup
Tens of thousands show up to wish Sidney Crosby #happybirthday on his #stanleycup day in @oceanicrimouski @HockeyHallFame @NHL @penguins

Voit katsoa twiitit myös alta.

1

2

3

4

5