Nykymuotoisessa jääkiekon Mestarien liigassa alkaa torstaina neljäs kausi. Suomalaisista avauspäivänä ovat tulessa TPS, joka kohtaa Mountfield HK:n Tshekissä ja KalPa, joka isännöi Malmö Redhawksia. Sarjan muut suomalaiset eli Tappara, JYP ja HIFK avaavat kautensa perjantaina.

Suomesta mukana on vain tämä viisikko viime kauden kahdeksan joukkueen sijaan. Pudotus johtuu sarjan supistamisesta 40:stä joukkueesta 32:een. Mukana olevat joukkueet määräytyvät nyt puhtaasti viime kauden liigamenestyksen mukaan. Suomesta CHL:ään osallistuu siis viime kauden kärkinelikko sekä runkosarjassa toiseksi sijoittunut TPS.

Kiekkoareenan haastattelema Oy HIFK-Hockey Ab:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi piti supistamispäätöstä oikeana ja helppona. Everi on myös CHL:n hallituksen jäsen.

– Lähinnä ensin piti ratkaista aikataulukysymykset. Keski-Euroopassa oli näkemystä siitä, että liigaan investoineiden seurojen piti olla mukana neljä vuotta, mutta saimme sen tiivistettyä kolmeen. Sen jälkeen saatoimme tehdä yksimielisen päätöksen niin joukkuemäärästä kuin kilpailun merkityksestä, Everi sanoi Kiekkoareenan haastattelussa.

CHL:n merkityksestä ja mielekkyydestä on käyty paljon keskusteluja varsinkin mammuttimaisen 40 joukkueen liigan aikana. Osa joukkueista, ja vielä suurempi osa mediasta, on pitänyt ja pitää yhä CHL:ää silkkana harjoitusturnauksena.

Sarjan statusta ei ole omiaan nostamaan esimerkiksi Liigan linjaus. Nettisivuillaan Liiga listaa CHL-ottelut samaan ”valmistavien ottelujen” kategoriaan esimerkiksi Pitsiturnauksen sekä muiden harjoitusturnausten ja -otteluiden kanssa.

Everi kuitenkin uskoo, että CHL:n painoarvo ja merkitys seuroille kasvaa, etenkin nyt tehtyjen päätösten ansiosta.

– Kaikki (CHL:n) seurat ovat keskeisiä tekijöitä omissa kotoisissa liigoissaan. Kun CHL:n paikoissa painotetaan myös runkosarjaa, niin samalla CHL tukee liigoja ja tiivistää rivejä. Mielenkiinto omaan sarjaan nousee ja samalla kiinnostus CHL:ään, Everi kommentoi Kiekkoareenan jutussa.

Ja jos mikään muu ei seurojen kiinnostusta kasvattaisi, niin houkuttimeksi on asetettu voittajan saama entisestään kasvanut ja kasvava rahapotti. Palkintorahat ovat selkeässä nousussa CHL:n solmittua kuuden vuoden yhteistyösopimuksen mediayhtiö Infront Sports & Median kanssa. Tämän kauden mestari saa 300 000 euron potin.

– Tämän jälkeen voittajan korvaus nousee niin, että sopimuksen lopussa sen pitäisi olla 800 000 euroa, Everi sanoo.

Kaikki nykymuotoisen CHL:n kolme mestaruutta ovat menneet Ruotsiin. Luleå HF oli ykkönen keväällä 2015. Kuvassa vuoden 2016 mestaruutta juhliva Frölunda oli ykkönen myös 2017.