Tänään 60 vuotta täyttävä maalivahtilegenda Hannu Kamppuri muistelee Iltalehden artikkelissa uransa moninaisia vaiheita.

Kamppuri kävi jo kausilla 1978–80 pelaamassa Pohjois-Amerikassa. Kaudeksi 1980–81 Jokerien kasvatti palasi Suomeen, mutta Tampereen Tapparaan. Kirvesrinnoissa Kamppuri oli yksi mestaruuden takuumiehistä 1982 ja 1984.

Vuonna 1986 Kamppuri koki uransa kenties mieleenpainuvimmat hetket – kovin eri tavoilla.

Moskovan MM-kisoissa 1986 Ruotsin Anders ”Masken” Carlsson upotti taas kerran Leijonien mitalihaaveet kahdella viime hetken maalillaan.

Mutta Kamppuri muistelee paljon mieluummin ottelua, jossa nuori raumalainen Jari Torkki iski kaksi maalia, ja Leijonat järisytti jääkiekkomaailmaa.

17. joulukuuta 1986 Suomi kukisti samaisessa legendaarisessa Luzhniki-areenassa suuren ja mahtavan Neuvostoliiton 3–2 Torkin kahdella ja Risto Kurkisen yhdellä osumalla.

Kyseessä oli vasta toinen kerta, kun Suomi kaatoi Neuvostoliiton. Edellinen voitto oli tullut vuoden 1974 Izvestijassa legendoista suurimman, Juhani Tammisen, johdolla.

Vuoden 1986 tappio oli Neuvostoliiton kiekkojohdolle ylipääsemätön kolaus. Niinpä jälkikäteen ilmoitettiin, että Suomen pelaajalistassa oli liikaa nimiä, ja Leijonien osalta turnaus mitätöitiin.

Vaikka voitto pyyhittiin virallisista tilastoista, Suomen kansan muistista se ei häviä.

– En muista (ottelusta) kuin sen, että loppuun asti taistelimme. Kun tulimme Suomeen, oli kuin olisimme voittaneet maailmanmestaruuden. Vaikutus oli niin iso, Kamppuri muistelee Iltalehden jutussa.

– Ne, jotka eivät ole punakonetta nähneet, eivät ehkä ymmärrä, mistä puhutaan, Kamppuri huomauttaa.