Lähestyvä laajennusdrafti aiheuttaa harmaita hiuksia suomalaispuolustaja Sami Vatasen edustamalle Anaheim Ducksille.

Laajennusdraftissa NHL:ään ensi kaudeksi liittyvä Vegas Golden Knights valitsee jokaisesta nykyisestä 30 NHL-seurasta yhden pelaajan itselleen.

Seurat voivat suojata joko kahdeksan kenttäpelaajaa ja yhden maalivahdin tai seitsemän hyökkääjää, kolme puolustajaa ja yhden maalivahdin.

Ducksin kohdalla iso kynnyskysymys on kääntymässä kokeneeseen puolustajaan Kevin Bieksaan.

35-vuotiaalla Bieksalla on sopimuksessa siirron kieltävä pykälä, minkä takia hänet pitäisi suojata tulevassa draftissa.

Muun muassa O.C. Registeriin kirjoittavan toimittajan Eric Stephensin mukaan Ducks on suunnitellut pyytävänsä Bieksaa luopumaan pykälästä, minkä myötä häntä ei tarvitsisi suojata draftia varten.

Asian yllä on kuitenkin salaisuuksien verho, sillä niin Ducks kuin Bieksan agentti Kurt Overhardt kieltäytyivät kommentoimasta asiaa millään tavalla.

Ongelma menee yksinkertaisuudessaan näin:

Ducks haluaisi suojata seitsemän hyökkääjää, kolme puolustajaa ja yhden maalivahdin, jolloin esimerkiksi ruotsalaishyökkääjä Jakob Silfverberg saisi suojauksen.

Mikäli Bieksa ei luovu pykälästä, tuovat molemmat mallit Ducksille isoja ongelmia puolustuksen osalta. Tässä tapauksessa Ducks ei voisi suojella kumpaakaan, Sami Vatasta tai Josh Mansonia.

Mikäli Ducks päätyisi suojelemaan yhteensä kahdeksan kenttäpelaajaa niin, että yksi suojauksista menisi Vataselle tai Mansonille, jäisi tässä tapauksessa Silfverberg ilman suojausta.

Hyökkäyksessä Ducksin automaattiset suojaukset menevät Ryan Getzlafille, Corey Perrylle ja Ryan Keslerille. Tämän lisäksi suojaus menee lähes automaattisesti ruotsalaiselle huippuhyökkääjälle Rickard Rakellille.

– Ducksin GM Bob Murray on keskustellut Vegasin GM:n George McPheen kanssa diilistä, missä Ducks lähettäisi varausvuoron tai jotain muuta Golden Knightsille, jotta McPhee ei valitsisi sellaista suojaamatonta pelaajaa, josta Murray haluaa pitää kiinni, Stephens kirjoittaa.

Tällä viitataan hyvin todennäköisesti Mansoniin. 25-vuotias fyysinen puolustaja on noussut varsin isoon rooliin Ducksin takalinjoilla. Mansonin suojaaminen on kuitenkin haastavaa, sillä Ducks ei halua luopua myöskään suomalaispuolustaja Vatasesta ilman korvausta tulevassa draftissa.

– Ducks voisi käyttää häntä kauppakohteena sillä taka-ajatuksella, että joku voisi maksaa hänestä tehokkaan hyökkääjän tai ykköskierroksen varauksen, jonka Ducks menetti keväällä hankittuaan Patrick Eavesin Dallas Starsista, Stephens miettii.