Parhaalla NHL-kaudellaan hurjat 97 tehopistettä mättänyt Marc Savard sai vielä tältä vuodelta neljä miljoonaa dollaria palkkaa, vaikka hän ei ole pelannut NHL:ssä sitten vuoden 2011.

Tai tarkemmin sanottuna sitten tammikuun 22. päivän vuonna 2011, jolloin Colorado Avalanchen puolustaja Matt Hunwick taklasi melko vaarattomankin näköisesti Boston Bruinsissa pelannutta Savardia.

Iskusta lasiin Savard sai uran päättäneen aivotärähdyksen. Tilanne ei olisi ollut niin hälyttävä, jos Savardilla ei olisi ollut niin voimakasta taustaa aivotärähdyksistä. Pahin isku tuli vuotta aiemmin, kun Pittsburgh Penguinsin Matt Cooke taklasi rumasti Savardia.

Cooken taklauksen seurauksena Savard kärsi aivotärähdyksen vuoksi väsymyksestä, masennuksesta ja pelkotiloista.

– En ikinä puhunut oman henkeni riistämisestä, mutta psykologeilla on järjestelmänsä, joilla he tarkkailevat henkistä tilaa. Yhdessä vaiheessa oireeni olivat niin vakavia, että minua luultiin itsetuhoiseksi, Savard kirjoitti nyt The Players’ Tribuneen kirjoittamassaan artikkelissa.

– En sano tätä ollakseni dramaattinen tai saadakseni sääliä. Se vain on yksinkertaisesti totuus. Olin erittäin pimeässä paikassa.

Savard kärsi väsymyksestä, turhautuneisuudesta ja pahoista päänsäryistä. Entinen sentteri kuvaili tilaansa zombimaiseksi. Jokainen valo ja tai ääni oli jo liikaa.

– Jos et ole koskaan kärsinyt aivotärähdystä, en tiedä, voivatko sanat kertoa tarpeeksi. Jokainen pienikin ääni on kuin kynnet liitutaululla. Pelko tuntuu syvällä kehossa, Savard kirjoittaa.

Savard kirjoitti tarinan vaiheistaan levittääkseen tietoa päävammoista.